Wat is antroposofisch speelgoed?

antroposofisch speelgoed Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Van een houten regenboog tot een pop met een neutrale gezichtsuitdrukking: antroposofisch speelgoed is er in allerlei soorten en maten. Maar wat is het precies en waarom zou je het kopen? Wij zochten het uit.

Lees verder onder de advertentie

Een ijsjesmachine of speelgoedgarage heeft een doel: je kind duikt in een specifieke wereld en gaat daar met het speelgoed volledig in op. De uitkomst ligt vooraf grotendeels al vast.
Antroposofisch speelgoed daarentegen, heeft geen doel. De bedoeling is dat je kind zelf invulling kan geven aan de betekenis ervan. Denk bijvoorbeeld aan houten blokken, een stapeltoren of de bekende regenboog van Grimm’s: je kind kan hiermee allerlei soorten vormen en bouwsels maken. Vandaag is het een brug, morgen een tunnel: het is speelgoed met een ‘open einde’.
 

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de term antroposofisch vandaan?

De grondlegger van de antroposofie is de pedagoog Rudolf Steiner. In zijn filosofie leer je door het opdoen van ervaringen en inzichten hoe de wereld in elkaar zit. Steiner is ook de leider van de Vrije School, waar het belangrijk is dat ieder kind zichzelf vanuit zijn intrinsieke motivatie kan ontwikkelen.

Antroposofisch speelgoed sluit daar bij aan. Het speelt tot de verbeeldingskracht van je kind; hij gaat er zelf creatief mee aan de slag en geeft er zijn eigen invulling aan.
In het buitenland heten vrije scholen Waldorf scholen. Antroposofisch speelgoed wordt daarom ook wel Waldorf speelgoed genoemd.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook:
Alles wat je moet weten over duurzaam speelgoed >

 

Geen goed of fout

Antroposofisch speelgoed daagt je kind dus uit om een eigen spel te creëren. Daarin slaagt hij altijd: er is geen goed of fout. Vaak is het speelgoed niet tot in de details uitgewerkt. Zo hebben poppen niet altijd een geslacht en zie je op het hoofd van een pop of knuffel een neutrale gezichtsuitdrukking. Je kind kan dan zelf bepalen of de pop boos, blij of verdrietig is.
 

Lees verder onder de advertentie

Waar wordt antroposofisch speelgoed van gemaakt?

De meeste spullen zijn handgemaakt en duurzaam. Er worden natuurlijke materialen gebruikt zoals hout, katoen en wol. Ook wordt antroposofisch speelgoed niet behandeld met chemische materialen – denk aan verf op waterbasis – en is het voor je kind dus veilig te gebruiken.
 

Lees verder onder de advertentie

Zoek je een mooi verjaardagscadeau voor je kind? Neem dan een kijkje bij deze antroposofische speelgoedwinkel.

Tip: kijk ook eens op Marktplaats of social media naar tweedehands antroposofisch speelgoed. Grote kans dat je daar prachtige poppen of blokkentorens vind die er dankzij de natuurlijke materialen nog perfect en stevig uit zien.

 

Wil je antroposofisch speelgoed kopen? Wij hebben de mooiste producten voor je op een rij gezet.

Lees verder onder de advertentie


Bron: Reiger en de Raaf
 

Nog meer fijne tips om de creativiteit van je kind te stimuleren?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken