9x wat te doen als je kind heimwee heeft op kamp

19.06.2024 11:00
heimwee kind Beeld: Unsplash

Het is een van de leukste uitjes van de basisschooltijd. Kamp in groep 8, of misschien gaat je kind in de zomervakantie wel op zomerkamp. Sommige kinderen hebben alleen wel last van heimwee. Begrijpelijk, want het is heel normaal dat je kind jou op dat soort momenten mist. Dit is hoe je jouw kind daarbij kunt helpen.

Heimwee is iets dat veel voorkomt bij kinderen. Zelfs volwassenen kunnen er flink last van hebben. Hoewel dat natuurlijk niet voor iedereen geldt. Heeft jouw kind wel last van heimwee en ziet hij op tegen het kamp? Zo help je hem erdoorheen.

Tips als je kind heimwee heeft

Heimwee gaat niet zomaar over, maar deze dingen kunnen wel helpen om het te verminderen.

1. Toon begrip

Het is heel belangrijk om begrip te tonen op dit soort momenten. Al voor vertrek zal je kind misschien iets meer aan je hangen of aandacht vragen. Ga met je kind in gesprek en luister daarbij goed naar de zorgen en angsten van je kind. Je hoeft deze niet bij je kind weg te halen. Zorg er juist voor dat je kind zich gehoord en begrepen voelt.

2. Van tevoren oefenen

Is je kind nog nooit een nacht zonder jou geweest? Dan zal dit heel erg wennen zijn, zeker als je kind langer dan drie dagen weg is. Je kunt hem hieraan laten wennen door ze eerst te laten logeren bij familie of vrienden/vriendinnen. Dit voelt vertrouwd en zo kun je ze er langzaam aan laten wennen.

3. Zoek afleiding

Voordat het kamp begint kun je leuke activiteiten inplannen die je samen met je kind kunt doen. Dit zorgt ervoor dat hij er in zijn hoofd minder mee bezig is en juist in het moment leeft. 

4. Bereid je kind goed voor

Alles van tevoren goed voorbereiden geeft meer rust en een veilig gevoel. Zorg dat je weet hoe hij je kan bellen of bereiken. Bepaald van tevoren ook samen of het nodig is om een knuffel mee te nemen, voor een extra veilig en vertrouwd gevoel, wat hij in momenten van heimwee goed kan gebruiken.

5. Laat je kind een aandenken meenemen

Wil je kind iets anders meenemen dat hem een veilig gevoel geeft en aan thuis doet denken? Moedig dit dan juist aan. Soms kan een kussen of een kledingstuk van jou bijvoorbeeld helpen.

6. Afscheid nemen voor vertrek

Houdt het afscheid nemen voor vertrek kort, laat tijdens dit gesprek vooral weten dat je kind een leuke paar dagen/week tegemoet gaat en houdt het op die manier luchtig.

7. Laat je kind een dagboek bijhouden

Als een dagboek houdt je kind bij wat hij per dag doet, waarbij het vooral belangrijk is om de leuke momenten te benoemen, zodat hij minder focust op de heimwee. Eventueel kan hij ervoor kiezen om dit als een soort brief richting jullie als ouders te schrijven als dit fijner voelt.

8. Bellen of een berichtje sturen

Meer contact kan juist zorgen voor meer heimwee, maar het kan ook steun bieden. Een kalm gesprekje over wat je kind daar allemaal beleefd heeft (het dagboek samen doornemen) kan juist zijn wat je kind op dat moment nodig heeft. Of dit wel of niet handig is om te doen verschilt vooral per kind, dus probeer hierin zoveel mogelijk in te schatten wat hij nodig heeft. 

9. Maak je niet onnodig veel zorgen

Even weg zijn van thuis is misschien nieuw en spannend, maar buiten de heimwee om komt het helemaal goed met je kind en heeft hij nu juist de kans om zijn eigen ding te doen. Toon je eigen zorgen en angsten dan ook niet te veel. Zo krijgt je kind het vertrouwen dat hij zichzelf kan redden op kamp, en anders zijn er natuurlijk altijd begeleiders waar hij bij terecht kan. 

Elk kind is anders

Elk kind is anders. Bij het ene kind zal het vooral belangrijk zijn om zich goed voor te bereiden, het andere kind zal graag willen bellen en voor sommige kinderen zal het afscheid voor vertrek een groot verschil maken. Het belangrijkste is dus om goed te kijken naar wat jouw kind nodig heeft. Daarnaast gaat hij heel veel plezier maken, wat juist een enorm leuk vooruitzicht is.

Bron: Juvigo

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.