Als je hoort dat je niet één, maar twee baby’s in je buik hebt groeien, dan is dat ontzettend spannend. Want hoe werkt dat dan, bevallen van twee kinderen tegelijk?
Lees verder onder de advertentie
De zwangerschap van een tweeling is zeker tot aan 28 weken gelijk als bij een eenling. Daarna wordt het wat zwaarder – zeker qua gewicht. Je gaat niet naar een verloskundige voor je echo’s, maar je staat onder controle in het ziekenhuis. Dit omdat een zwangerschap van een meerling automatisch meer risico’s met zich meebrengt. Zo worden vooral je bloeddruk en ijzergehalte in de gaten gehouden.
Lees verder onder de advertentie
Geboorte
Vaker dan bij eenlingen worden tweelingen te vroeg geboren. Gemiddeld wordt een tweeling rond de 36 weken geboren. Eigenlijk is het vanaf 37 weken volgens artsen helemaal veilig, maar 36 weken is meestal prima. Dan zijn de baby’s groot genoeg om zelfstandig te ademen en te drinken. Veel te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de intensive care van het ziekenhuis worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
De bevalling
De bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis: je hebt geen keuze als je eigenlijk liever thuis bevalt. Een bevalling is namelijk anders: zeker omdat de tweede baby na de eerste snel gehaald moet worden. Als de tweede baby dan nog omdraait, kan dit voor complicaties zorgen. Vaak denken mensen dat je alleen maar met een keizersnee kunt bevallen als je een tweeling krijgt, maar dit is niet zo. Als het onderste kind in de goede ligging ligt, dan kun je natuurlijk bevallen. De weeën, ontsluiting, persweeën: alles gaat hetzelfde als bij een eenling. Als de eerste baby in een stuit ligt, dan is er altijd sprake van een keizersnee, omdat de uitgang wordt geblokkeerd.
De meeste meerlingen worden ongeveer tussen de 5 en 10 minuten na elkaar geboren. Als het iets langer duurt, is dat ook niet erg. Bij een keizersnee halen ze het tweede kind wel altijd gelijk na het eerste kind. Dan scheelt de geboortetijd echt maar een paar minuten. Meestal zitten niet meer dan een paar uur tussen de geboortes van je twee kinderen. En net als met één kind: als de kinderen rond de 37 weken zijn geboren en het goed doen, en jij voelt je ook goed, dan mogen jullie dezelfde dag nog naar huis.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen