Ouders die staan voor een genderneutrale opvoeding, duwen hun kind zo min mogelijk in het stereotype jongens- of meisjeshokje. Maar wat houdt dat – behalve dat je je baby geen roze jurkjes of blauwe petjes opdoet – eigenlijk precies in?
Lees verder onder de advertentie
Wij leggen het je uit.
Dino’s voor meisjes
Geen roze, blauw, strikjes of stoere prints: ouders die hun kind genderneutraal opvoeden, kiezen vaak voor kleding die voor beide geslachten geschikt is. Ook laten ze hun kind bewust kennismaken met een breed aanbod in speelgoed – dus niet alleen poppen voor meisjes, maar ook dino’s, auto’s en spullen die vaak juist voor jongens worden uitgekozen. In de boekjes die ouders voorgelezen, komt genderstereotypering niet voor. Zo is de superheld niet altijd een man en kunnen jongens ook prima van ballet houden.
Het doel van deze manier van opvoeden is niet om ‘mannelijkheid’ of ‘vrouwelijkheid’ uit te sluiten, maar juist om kinderen te laten proeven van allebei. Zo kunnen ze de wereld op hun eigen manier vormgeven en zonder invloed van hun omgeving erachter komen wat ze leuk vinden.
Lees verder onder de advertentie
Genderneutrale babykleding
Lees verder onder de advertentie
Hier vind je de mooiste babykleding die zowel geschikt is voor jongens als meisjes. Neutraal én duurzaam. Want is jouw kind eruit gegroeid? Dan geef je het net zo makkelijk aan je zwangere vriendin, zus of buurvrouw.
Van regenbooggezinnen en homoseksualiteit tot kinderen van verschillende culturen: deze boeken laten zien dat diversiteit vanzelfsprekend hoort te zijn in de huidige samenleving. Leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling van je kind.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.