Ouders die staan voor een genderneutrale opvoeding, duwen hun kind zo min mogelijk in het stereotype jongens- of meisjeshokje. Maar wat houdt dat – behalve dat je je baby geen roze jurkjes of blauwe petjes opdoet – eigenlijk precies in?
Lees verder onder de advertentie
Wij leggen het je uit.
Dino’s voor meisjes
Geen roze, blauw, strikjes of stoere prints: ouders die hun kind genderneutraal opvoeden, kiezen vaak voor kleding die voor beide geslachten geschikt is. Ook laten ze hun kind bewust kennismaken met een breed aanbod in speelgoed – dus niet alleen poppen voor meisjes, maar ook dino’s, auto’s en spullen die vaak juist voor jongens worden uitgekozen. In de boekjes die ouders voorgelezen, komt genderstereotypering niet voor. Zo is de superheld niet altijd een man en kunnen jongens ook prima van ballet houden.
Het doel van deze manier van opvoeden is niet om ‘mannelijkheid’ of ‘vrouwelijkheid’ uit te sluiten, maar juist om kinderen te laten proeven van allebei. Zo kunnen ze de wereld op hun eigen manier vormgeven en zonder invloed van hun omgeving erachter komen wat ze leuk vinden.
Lees verder onder de advertentie
Genderneutrale babykleding
Lees verder onder de advertentie
Hier vind je de mooiste babykleding die zowel geschikt is voor jongens als meisjes. Neutraal én duurzaam. Want is jouw kind eruit gegroeid? Dan geef je het net zo makkelijk aan je zwangere vriendin, zus of buurvrouw.
Van regenbooggezinnen en homoseksualiteit tot kinderen van verschillende culturen: deze boeken laten zien dat diversiteit vanzelfsprekend hoort te zijn in de huidige samenleving. Leuk, leerzaam en goed voor de ontwikkeling van je kind.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.