Steeds vaker gaan scholen over op een continurooster. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de voor- en nadelen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Een continurooster wil eigenlijk zeggen dat basisschoolkinderen tussen de middag niet meer naar huis gaan om te lunchen. Ze blijven op school, maar de pauze die ze op school krijgen is korter dan normaal. Daardoor zijn de kinderen dan meestal tussen 14.00 uur en 14.45 uur vrij. Ze beginnen hun dag meestal rond 8.00 uur of 8.30 uur. Woensdag is altijd een kortere dag: dan zijn de kinderen ’s middags vrij.
Lees verder onder de advertentie
Waarom?
Sinds 2007 moeten scholen verplicht zorgen voor vóór-, tussen- en naschoolse opvang. Maar de tussentijdse opvang is steeds lastiger te regelen door het tekort aan leerkrachten die op kunnen letten in de middag en omdat ouders steeds vaker langere dagen werken. Ook zij kunnen hun kinderen dan niet van school halen in de middag. Bij een continurooster is de leerkracht meestal aanwezig in de ingekorte pauze.
Het is aan de school om te kiezen voor dit type rooster of niet. Als een school kiest, dan ben je verplicht je hier aan te houden. Ouders hebben vaak wel een stem bij het wijzigen van het schoolrooster, dus een grote verandering zal niet zomaar doorgevoerd worden. De school kan het schoolrooster niet wijzigen of vaststellen zonder instemming van de leerkrachten en ouders die in de medezeggenschapsraad zitten.
Lees verder onder de advertentie
Voor- en nadelen
Voordelen
Het is duidelijk voor iedereen: alle kinderen blijven in de grote pauze op school. Het is niet meer zo dat het ene kind wel thuis eet en het andere niet.
Kinderen hebben kortere schooldagen.
Het is makkelijker voor ouders, omdat zij nu niet meer tussen de middag thuis hoeven te zijn.
Het is veiliger: kinderen hoeven minder vaak heen en weer naar school en het verkeer door.
Er is na school meer tijd voor sport of hobby’s.
Nadelen
De kosten van de naschoolse opvang gaan wellicht omhoog, omdat kinderen hier met zo’n rooster langer heen moeten.
Voor sommige ouders is het niet handig dat kinderen eerder uit zijn.
Kinderen kunnen in de grote pauze niet even wat rust pakken thuis, als ze dat nodig hebben.
Ook is er geen keuze meer voor moeders en vaders die het juist een gezellig moment vinden op de dag, om samen te lunchen.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]