Je hebt een positieve test in je handen! Geweldig nieuws natuurlijk, maar wat nu? Wij zetten op een rij wat je allemaal kunt verwachten tijdens het eerste trimster van je zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel je nu misschien nog weinig voelt, kan dat van de ene op andere dag veranderen – hoef je overigens niet over te panikeren, want ook al denk je na de zoveelste keer boven de wc dat het nóóit stopt: het gaat allemaal over. Echt.
Lees verder onder de advertentie
Van eicel tot foetus
Eerst het technische verhaal. Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12. In deze periode groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van bijna 7 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten.
Lees verder onder de advertentie
Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Ook de basis van de hersenen en het ruggenmerg worden snel gevormd. Na ongeveer tien weken beginnen de vitale organen te werken. Botten en kraakbeen worden aangemaakt en zelfs de geslachtsorganen zijn al aanwezig.
Kortom: er gebeurt een hoop in je lichaam en dat gaat (lang) niet altijd onopgemerkt voorbij.
De eerste weken vallen de zwangerschapskwaaltjes door die hormoonoorlog mee, maar dat verandert snel: na ongeveer elf weken is de piek en daarna worden ze minder heftig. De meest voorkomende klachten zijn:
Lees verder onder de advertentie
Misselijkheid – ja hoor, daar is-ie. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de toegenomen hoeveelheid hCG (zwangerschapshormoon).
Vermoeidheid – de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet gemaakt worden: zelfs in de eerste weken vraagt een zwangerschap al veel van je lijf. Niet zo gek dat je moe kunt zijn.
Hoofdpijn – kan worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen of een gevolg zijn van andere kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid.
Gevoelige of gezwollen borsten – door alle hormonen is je doorbloeding beter, met als gevolg: gevoelige borsten verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding, met als gevolg gevoelige borsten.
Veranderende tepelhoven – het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks steviger zijn voor de baby. Hierdoor neemt het pigment in de tepel meestal toe.
Vaker plassen – ook dit komt door alle hormonen die door je lichaam gieren: er wordt meer bloed door je nieren gepompt waardoor je vaker naar de wc moet.
Opgeblazen gevoel – niet omdat je kind zo snel groeit, maar omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken.
Vreetbuien – waar deze vandaan komen? De meningen zijn hierover verdeeld: het kan bijvoorbeeld komen door de hormonen of door bijkomende emoties tijdens je zwangerschap.
Afkeer van voedsel en geuren – ook weer door de – jawel – hormonen wordt je reuk beter. Hierdoor kan het zijn dat je misselijk wordt van geuren die je normaal nooit erg vond. De favoriete parfum van je partner, bijvoorbeeld.
Stemmingswisselingen – vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zorgen voor stemmingswisselingen. Maar ook door spanning of emoties die een zwangerschap met zich meebrengen, kun je je ‘anders’ voelen.
In het eerste trimester moet je tussen al die vreetbuien en stemmingswisselingen door een hoop regelen. De eerste afspraak met de verloskundige, bijvoorbeeld. En oriënteren op kraamzorg. Per week zetten we wat tips voor je op een rij:
Lees verder onder de advertentie
Week 1: Eigenlijk wordt aangeraden om van vier weken vóór de zwangerschap tot en met week tien foliumzuur te slikken. Doe je dit nog niet? Dan kan dat natuurlijk alsnog. Foliumzuur vermindert namelijk het risico op, met een moeilijk woord, neurale buisdefecten. Dit zijn bijvoorbeeld een open rug en gespleten lip.
Week 5: Tussen de zes en acht weken gaan de meeste vrouwen voor het eerst op controle bij de verloskundige. Deze week kun je alvast een afspraak maken.
Week 8: Rond deze periode kun je bespreken of je wel of geen onderzoeken wilt doen naar aangeboren afwijkingen (prenatale screeningen).
Week 10: in deze week kun je je gaan oriënteren op kraamzorg. Geen haast, kraamzorg regel je in principe voor 16 weken, maar het is altijd lekker om er op tijd bij te zijn.
Week 11: nu je de twaalf weken bijna bent doorgekomen, kun je je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Je werkgever is vanaf dat moment verplicht je te informeren over mogelijke risico’s. Ook moet hij je werk aanpassen als dat nodig is. Meer over de plichten van je werkgever lees je hier.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”