Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je – hopelijk – achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.
Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z’n spieren, oefent met ademen én z’n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.
Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor ‘zwangerschapsaankondiging van het jaar’ >
Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm – je komt zo’n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.
Nog meer mogelijke kwaaltjes:
Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij:
Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.
Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.
Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.
Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.
Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.
Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.
Bron: babyopkomst.nl