Als je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met bepaalde voeding. Maar ook als je borstvoeding geeft, kun je sommige producten beter laten staan.
Lees verder onder de advertentie
Een handig overzicht.
Cafeïne
Met al die slapeloze nachten kun je vast liters koffie gebruiken. Toch moet je oppassen dat je niet té veel cafeïne binnenkrijgt. Het kan je kind onrustig maken – en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Let ook op met andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en energiedrank. Het Voedingscentrum adviseert: drink maximaal één kop koffie (of energiedrank) per dag. Daarnaast mag je nog twee koppen zwarte thee óf een glas cola. Het beste moment om koffie te drinken, is vlak nadat je borstvoeding hebt gegeven.
Lees verder onder de advertentie
Vette vis
Het is hartstikke gezond om vette vis – denk aan haring, zalm of sardines – te eten. Het liefst minimaal één keer per week. Maar als je borstvoeding geeft, is twee keer per week vette vis het maximum. De kleine hoeveelheid schadelijke dioxines en het verhoogde gehalte aan zware metalen zoals kwik kunnen schadelijk zijn. Het is daarom beter om roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek en paling, helemaal te vermijden.
Lees verder onder de advertentie
Bepaalde kruiden
Het gebruik van de meeste kruiden is geen probleem. Maar aloë, senna en kava kava kun je beter laten staan. Als bepaalde stoffen in je moedermelk terechtkomen, is dat mogelijk schadelijk voor je kind. Wees ook voorzichtig met venkel en anijs. Zo voorkom je dat je baby grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt. Drink geen (borstvoedings-)thee met venkel en anijs. Beschuit met muisjes of venkel als groente is trouwens geen probleem.
Beter is het om helemaal geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Schadelijke stoffen komen namelijk via de melk bij je kind terecht. Maar als je tóch zin hebt in alcohol, houd het dan bij één glas. Drink ‘m vlak nadat hebt gevoed. Wacht daarna ongeveer drie uur met voeden, want dan is de alcohol weer uit je melk. Hoe meer je drinkt, hoe langer het duurt voordat je lichaam het afbreekt.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer handige tips
Als je borstvoeding geeft, is het extra belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier moet je op letten:
Drink voldoende. Je lichaam heeft veel vocht nodig om melk te produceren. Drink minimaal twee liter per dag. Let op: cafeïnehoudende dranken tellen niet mee.
Zorg dat je ongeveer vijfhonderd calorieën meer binnenkrijgt dan normaal. Eet wat meer noten, vlees, vegetarische producten, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. En het belangrijkste: eet gevarieerd.
Borstvoeding bevat minder vitamine D dan flesvoeding. Daarom worden supplementen vaak aanbevolen. Een zorgprofessional kan je daarover adviseren.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag