Kinderen vinden het vaak heerlijk om in bad te gaan, maar toch heeft zo’n drie op de tien last van watervrees – soms zo extreem dat ze zelfs bij douchespetters doodsangsten uitslaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je hieraan doen? Wat tips op een rij.
Vervelende ervaring
Kinderen kunnen vanaf hun geboorte watervrees hebben, maar het komt ook voor dat het pas op latere leeftijd omhoog komt. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind.
Lees verder onder de advertentie
‘Watervrij’
Gelukkig groeien veel kinderen er op latere leeftijd overheen en worden ze ‘watervrij’. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen.
Want hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan ‘water’ – iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter.
2. Spelenderwijs oefenen
Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van: ‘Zullen we eens iets grappigs proberen?’ Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp; morgen weer een dag.
Lees verder onder de advertentie
3. Het bad of ondiep zwembad
Zodra je kind zonder moeite met z’n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z’n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z’n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
4. In het water springen
Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z’n gezicht en wie weet durft hij ook al met z’n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind ‘watervrij’ en kan hij op zwemles.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.