Kinderen vinden het vaak heerlijk om in bad te gaan, maar toch heeft zo’n drie op de tien last van watervrees – soms zo extreem dat ze zelfs bij douchespetters doodsangsten uitslaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je hieraan doen? Wat tips op een rij.
Vervelende ervaring
Kinderen kunnen vanaf hun geboorte watervrees hebben, maar het komt ook voor dat het pas op latere leeftijd omhoog komt. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind.
Lees verder onder de advertentie
‘Watervrij’
Gelukkig groeien veel kinderen er op latere leeftijd overheen en worden ze ‘watervrij’. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen.
Want hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan ‘water’ – iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter.
Lees verder onder de advertentie
2. Spelenderwijs oefenen
Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van: ‘Zullen we eens iets grappigs proberen?’ Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp; morgen weer een dag.
Lees verder onder de advertentie
3. Het bad of ondiep zwembad
Zodra je kind zonder moeite met z’n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z’n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z’n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
4. In het water springen
Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z’n gezicht en wie weet durft hij ook al met z’n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind ‘watervrij’ en kan hij op zwemles.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”