Kinderen vinden het vaak heerlijk om in bad te gaan, maar toch heeft zo’n drie op de tien last van watervrees – soms zo extreem dat ze zelfs bij douchespetters doodsangsten uitslaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je hieraan doen? Wat tips op een rij.
Vervelende ervaring
Kinderen kunnen vanaf hun geboorte watervrees hebben, maar het komt ook voor dat het pas op latere leeftijd omhoog komt. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind.
Lees verder onder de advertentie
‘Watervrij’
Gelukkig groeien veel kinderen er op latere leeftijd overheen en worden ze ‘watervrij’. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen.
Want hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan ‘water’ – iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter.
Lees verder onder de advertentie
2. Spelenderwijs oefenen
Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van: ‘Zullen we eens iets grappigs proberen?’ Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp; morgen weer een dag.
Lees verder onder de advertentie
3. Het bad of ondiep zwembad
Zodra je kind zonder moeite met z’n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z’n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z’n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
4. In het water springen
Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z’n gezicht en wie weet durft hij ook al met z’n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind ‘watervrij’ en kan hij op zwemles.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.