Kleine, rode pukkeltjes die irritant kunnen jeuken: waterwratjes zijn voor je kind geen pretje. Hoe loopt hij ze op en belangrijker nog, hoe komt hij er weer vanaf? Hier alle info op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes zijn kleine, gladde pukkeltjes die gevuld zijn met vocht. Ze worden veroorzaakt door het molluscavirus en komen met name voor bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud, omdat hun afweersysteem nog niet voldoende ontwikkeld is. Het virus is erg besmettelijk. Je kind kan het oplopen door direct huidcontact met een besmet kindje, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Maar ook besmette voorwerpen of ruimtes kunnen een boosdoener zijn – denk aan speelgoed, zwembaden of handdoeken die door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je ze?
Word je kind besmet met het virus, dan verschijnen de eerste waterwratjes meestal tussen een aantal weken en zes maanden. Ze zijn klein, een paar millimeter, en kunnen op het hele lichaam voorkomen. Meestal zitten ze in groepjes en bekende plaatsen zijn de romp, benen, knieholtes, oksels en billen. Schrik niet als het om tientallen exemplaren gaat. Is je kind eenmaal besmet, dan kunnen er namelijk steeds meer waterwratjes bijkomen.
Nee, waterwratjes zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen ze soms jeuken en dat kan vervelend zijn voor je kind. Het ene kind heeft daar meer last van dan de andere. Soms helpen bepaalde crèmes tegen jeuk, zoals mentholzalf. Let op: gebruik deze zalf of poeder niet als de waterwratjes open zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Als je kind waterwratjes heeft, is het niet nodig om de huisarts te bellen. Ze genezen altijd vanzelf, maar dat kan wel lang duren, meestal een klein jaar. Ook als de waterwratjes ontstoken zijn, hoef je geen actie te ondernemen. De huid van je kind ziet er dan wat rood en gezwollen uit, maar dat is een teken dat de wratjes snel gaan genezen en verdwijnen. Alleen als de wratjes zich snel uitbreiden in huiduitslag zoals eczeem, kan je de huisarts raadplegen. Ook is het slim om even te bellen als je kind een waterwratje op één van zijn oogleden heeft – en sowieso als je twijfelt en vragen hebt.
Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren om te voorkomen dat de jeuk erger wordt – bovendien maak je de kans zo op besmetting zo klein mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
laat je kind niet krabben aan de waterwratjes, dan kunnen ze opengaan
laat je kind regelmatig zijn handen wassen en knip zijn nagels om verdere verspreiding van het virus te voorkomen
dek open wratjes waar geen kleding op zit, af met een pleister (en plak ze ook af tijdens het zwemmen)
laat je kind een eigen handdoek en washand gebruiken en was die na één keer
droog na het douchen de delen van de huid met open wratjes als laatste af. Zo voorkom je verdere verspreiding
Goed om te weten: heeft je kind eenmaal waterwratjes gehad, dan krijgt hij ze niet nog een keer. Je kind heeft er dan weerstand tegen opgebouwd.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.