Waar partners in Nederland het (nu nog) moeten doen met vijf vrije dagen na de bevalling, is dat in Finland wel anders: sinds deze week is het betaalde partnerverlof daar even lang als het zwangerschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
Het partnerverlof wordt hiermee verlengd tot bijna zeven maanden – bijna het dubbele van de bestaande regeling. Van die zeven maanden kan eventueel de helft ‘gedoneerd’ worden aan de zwangere vrouw, zodat het zwangerschapsverlof langer is.
Het doel van deze verandering is om gendergelijkheid te bevorderen. Vooral vrouwen zijn na het krijgen van een kind langer uit de running en gaan daarna ook vaak minder werken, met als gevolg dat zij een lager inkomen hebben. Om het verlof (en hiermee de zorgtaken) eerlijker te verdelen, zou dit effect kleiner worden of mogelijk zelfs verdwijnen. Daarnaast moet de nieuwe maatregel het teruglopende geboortecijfer weer wat opkrikken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Amber en Gijs hebben financieel niets te klagen, maar ze zijn het erover eens dat het compleet uit de hand is gelopen met Ambers uitgavenpatroon in de decembermaand: ‘Decemberuitgaven lopen uit de hand’.
Stap je vol optimisme het consultatiebureau binnen, blijkt je kind te mager, te wild of valt er wel iets anders aan te merken waardoor je met een ingestort moeder-ego het pand weer verlaat. Drie moeders delen hun ervaring.
Melissa (32) is getrouwd met Bilal (33), moeder van drie jonge kinderen (8, 5 en 1), aangesloten bij de Familyblend influencer agency (@melisspieters) en bekeerd moslim. Hoe vliegt zij de decembermaand aan?