Een kind krijgen is natuurlijk geweldig, maar je krijgt ook te maken met allemaal extra uitgaven. Gelukkig heb je recht op een aantal toeslagen van de overheid. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn toeslagen?
Als ouder heb je recht op een aantal toeslagen en belastingvoordelen. Samen worden die tegemoetkomingen van de overheid ook wel kindregelingen genoemd. Hieronder lees je welke toeslagen er allemaal zijn:
Lees verder onder de advertentie
– Kinderbijslag
Dit is een bijdrage in de kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. Ook ouders van geadopteerde kinderen of pleegkinderen hebben recht op kinderbijslag.
Je vraagt kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De hoogte van het bedrag hangt af van de leeftijd van je kind en waar hij woont. Voor kinderen tot 5 jaar is de kinderbijslag vanaf 1 april dit jaar 216,58 euro per kind per kwartaal en ouders van kinderen van 6 tot en met 11 jaar krijgen 262,99 euro per kwartaal. Wordt je kind 12 jaar, dan heb je recht op 309,40 euro per kwartaal tot zijn achttiende levensjaar. Daarna stopt de kinderbijslag automatisch.
Lees verder onder de advertentie
– Kinderopvangtoeslag
Als jij en je partner werken – in loondienst of als zelfstandige – dan komt je kind in de meeste gevallen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit geldt ook als je studeert of een traject volgt om weer aan het werk te gaan.
Lees verder onder de advertentie
De kinderopvangtoeslag is, zoals het woord al zegt, een tegemoetkoming in de kosten voor geregistreerde opvang voor je kind. Het geldt dus niet als je buurvrouw of ouders oppassen, maar alleen als je kind naar een opvang gaat die goedgekeurd is en in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat. De opvang heeft een LRK-nummer en daarmee vraag je de toeslag aan. Met dit bedrag betaal je een deel van de opvang; het andere deel is de verplichte bijdrage die je als ouder betaalt.
Vraag de kindertoeslagopvang binnen drie maanden aan, na de maand dat je je kind voor het eerst naar de opvang brengt. Hoeveel toeslag je krijgt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je inkomen en het aantal kinderen. Ook het soort opvang speelt een rol. Het maximum uurtarief dat dit jaar wordt vergoed ligt tussen de 6 en 8 euro.
Als de kinderbijslag niet voldoende is om alle kosten voor het levensonderhoud van je kind te betalen, dan kun je aanspraak maken op het kindgebonden budget. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je kinderbijslag ontvangen, moet je kind onder de 18 zijn en mag je (gezamenlijke) inkomen en vermogen niet te hoog zijn.
Lees verder onder de advertentie
Heb je recht op het kindgebonden budget, dan krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst. Net als bij de kinderopvangtoeslag hangt de hoogte van het kindgebonden budget af van je inkomen.
– Belastingvoordeel
Werk je en is je kind jonger dan 12 jaar? Dan kan je als ouder een belastingvoordeel krijgen, ook wel de inkomensafhankelijke combinatiekorting genoemd. Het woord zegt het al: de hoogte van deze korting hangt af van je inkomen.
Je krijgt dit belastingvoordeel niet zomaar, ook hier moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je kind staan ingeschreven op jouw woonadres (ben je co-ouder, dan moet hij minimaal 3 dagen in de week bij jou wonen) en moet je inkomen hoger zijn dan een vastgesteld bedrag. De combinatiekorting vraag je aan bij de Belastingdienst.
Ook als pleegouder heb je recht op een aantal toeslagen voor je kind, onder andere de pleegvergoeding. Dit is een bijdrage van de overheid in de kosten die je hebt voor de verzorging en vergoeding van je pleegkind. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de leeftijd van je pleegkind en hoeveel dagen in de week je je pleegkind opvangt. Je vraagt de pleegvergoeding aan bij de pleegzorgorganisatie – die keert de vergoeding ook aan je uit.
Wil je weten op welke toeslagen jij als ouder recht hebt en hoe hoog de bedragen ongeveer zullen zijn? Je kunt dat gemakkelijk checken bij de Belastingdienst.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Dat het ouderschap uitdagend is, hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sacha (33) vraagt zich af hoe ze om moet […]
Joshua Nolet, de zanger van Chef’Special, is vorige maand opnieuw vader geworden van dochter Jones. Maar bij een pasgeboren baby horen niet alleen roze wolken, maar ook – jawel – slapeloze nachten. En dat ervaart Joshua nu volop.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.