Je kunt je baby meteen in een ledikantje leggen, maar er ook voor kiezen om hem de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Waar moet je bij de aankoop dan op letten? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Een wieg is een veilige plek voor je baby om te slapen, maar alleen de eerste drie tot zes maanden. Daarna gaat je baby meer bewegen en de eerste tekenen van omrollen vertonen. Hij gooit dan z’n beentjes in de lucht en wiebelt naar één kant.
Rolt hij om, dan kan hij nog niet meteen terugrollen en kan hij tegen de zijkant van de wieg aankomen, die meestal dicht is. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Het is dus verstandig om je baby vanaf dat moment in een ledikant te leggen.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een wieg
Tot die tijd is een wiegje een prima slaapplek en biedt het ook voor jouzelf voordelen. Een wiegje is namelijk klein en neemt weinig ruimte in.
Als je je baby bij jou op de kamer laat slapen, hoef je dus geen groot ledikant neer te zetten. In een wiegje dat als co-sleeper dient, kun je je baby bovendien direct naast jouw eigen bed laten slapen en hoef je er ’s nachts niet uit voor borstvoeding of de speen.
Er zijn een aantal dingen waar je bij aanschaf rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:
De afmetingen: hij moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.
Er mogen geen scherpe randen of punten aan zitten waar je kleintje zich aan kan bezeren en de wieg moet stevig staan.
Staat de wieg op wieltjes, check dan of er een rem op zit.
De bedbodem moet ventilerend én vlak en stevig zijn zodat hij niet kan doorzakken.
De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag niet meer dan een vinger breed zijn. En gebruik geen zeiltje om het matras te beschermen (dit kan leiden tot oververhitting), maar ga voor een matrasbeschermer met ventilerende toplaag.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Als je de vieze was in de droger doet of je baby in de supermarkt vergeet, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?