De één spaart om de studie van z’n kind te kunnen bekostigen, de ander vindt het belangrijk om ‘m op zijn achttiende een buffer mee te geven. Wat je spaardoel ook is: deze tips kunnen een handje helpen.
Lees verder onder de advertentie
50 euro per maand
Gemiddeld sparen ouders in Nederland zo’n 50 euro per maand voor hun kind – 600 euro per jaar dus. Of dit bedrag voldoende is, ligt natuurlijk aan jezelf: wil je het rijbewijs van je kind betalen zodra hij 17 is? Dan kom je hier prima mee rond. Als je voor een studie geld opzij zet, wordt het wat krap: volgens DUO ben je dan (inclusief studiemateriaal) zo’n 12.000 euro kwijt.
Lees verder onder de advertentie
Geen klein bedrag. Des te belangrijker dus om ook van onderstaande punten op te hoogte te zijn:
1. Sluit niet zo 1, 2, 3 een spaarrekening af
Zoveel spaarrekeningen, zoveel rentes. En regels. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe minder makkelijk je tussendoor geld kunt storten of opnemen. Ook iets om naar te kijken: krijg je een welkomsgeschenk bij het openen van de rekening? Met deze tool van de Consumentenbond kun je verschillende spaarrekeningen met elkaar vergelijken.
Want als je een spaarrekening op naam van je kind zet en hier geld op stort, ziet de Belastingdienst dat als een schenking. In 2020 mag je 5.515 euro belastingvrij schenken aan je kind. Schenk je meer? Dan betaal je tot 124.727 euro tien procent schenkingsbelasting. Zodra je kind tussen de 18 en 40 jaar is, mag je éénmalig een groot bedrag (in 2020 maximaal 26.457 euro) belastingvrij schenken. Als het geld gebruikt wordt voor een studie, mag je maximaal 55.114 euro weggeven. Op de website van de Belastingdienst vind je er nog meer informatie over.
Lees verder onder de advertentie
3. Ook over je eigen vermogen betaal je belasting
Als je het geld op je eigen (spaar)rekening laat staan, betaal je (tot je het bedrag gaat schenken) uiteraard geen schenkingsbelasting, maar wél vermogensrendementsheffing. Dit geldt als je totale vermogen groter is dan 30.360 euro. Heb je een partner dan kun je het bedrag verdubbelen, maar let wel: ook beleggingen en een tweede huis ziet de Belastingdienst als ‘vermogen’.
Lees verder onder de advertentie
Vind je het lastig om geld opzij te zetten? Deze superhandige apps kunnen je helpen om geld te besparen.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.