Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Voelt een hele nacht slapen als een leven geleden? Zit je om zes uur ’s ochtends al aan je vierde bak koffie om je net iets minder overreden te voelen (en tevergeefs). Dan kan je misschien wel wat slaaptips voor je kleintje(s) gebruiken. Slaapcoach Fleur Minjon heeft dé tips, zodat ook jij slaapt als een baby (die slaapt).
Komen ze.
“We kennen allemaal het goed bedoelde advies om je kindje wakker te houden overdag of extra laat naar bed te laten gaan. Dan slaapt je kindje vast een lange nacht. Niets is helaas minder waar. De nacht is een spiegel van de dag en dat betekent hoe minder slaap een kindje overdag heeft, hoe minder slaap er ‘s nachts zal zijn. Denk aan vaak wakker worden of heel vroeg in de ochtend. Hoe klinkt misschien gek, maar een uitgerust kindje, door genoeg te slapen overdag, is een kindje dat een lekkere lange nacht tegemoet gaat en op een goed tijdstip de dag zal starten.
Zorg dus altijd voor voldoende slaap overdag, laat slaapjes niet te snel vallen en zodra het echt tijd is voor jouw peuter om het slaapje vaarwel te zeggen, ga dan voor een vroege bedtijd van 18.00/18.30 uur om die goede nacht slaap te behouden. Heb je een dag met alleen maar korte slaapjes, ben je on the go of moet je wakker maken omdat de andere kids van school gehaald moeten worden? Ook dan kan een vroege bedtijd jouw redding zijn voor alsnog een goede lange nacht.”
“Zolang er slaapjes zijn, zijn er wakkertijden en deze wakkertijden kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van de slaap van jouw kindje. Leg je jouw kindje te wakker en nog niet moe genoeg in bed dan kan dit zorgen voor een kort slaapje. Maar leg je jouw kindje oververmoeid in bed dan is het in slaap vallen en in slaap blijven vaak een stuk moeilijker dan wanneer de timing precies goed is.”
“Wakkertijden zijn dus een mooie leidraad voor wat houvast en ritme ,maar kijken naar je kindje blijft altijd het belangrijkste. Slaapsignalen zijn dan ook altijd key voor de perfecte timing van een slaapje. Om hier wat meer inzicht in te krijgen en uit te vinden welke wakkertijden de juiste zijn voor jouw kindje is het vaak fijn om een aantal dagen het slapen van je kindje te loggen. Per leeftijd zijn er weterschappelijk onderbouwde wakkertijden maar omdat elk kindje nou eenmaal uniek is geef het loggen vaak veel inzichten in het slaapgedrag en behoefte van jouw kindje, ook als het gaat om voeding.”
“Iets wat vaak onderschat wordt maar oh zo belangrijk is voor een goed dutje of een lange nachtrust, is de routine. Vanaf acht weken is een vaste bedtijdroutine al een tool die je veel op kan leveren. Een goede bedtijdroutine hoeft niet ingewikkeld te zijn en is zelfs als hij heel eenvoudig is al effectief. Door consistent een opeenvolging van gebeurtenissen aan te bieden voor elk slaapje, gaat jouw kindje het herkennen en weten wat hem te doen staat. Doordat de routine steeds terugkomt wordt het niet alleen makkelijker voor je kindje om de dag los te laten en zijn weg naar dromen te vinden, maar stel je ook het interne klokje van jouw kind optimaal in. De melatonineproductie komt op gang, het hormoon dat nodig is om in slaap te vallen, en hoe vaker je de routine herhaalt hoe makkelijker in slaap vallen wordt.”
Dit bericht op Instagram bekijken
“Maak het donker en dan bedoel ik echt donker. Geen nachtlampjes, plak het lampje van de babyfoon af en wellicht iets minder charmant voor je interieur… maar als je gordijnen niet verduisterend genoeg zijn plak je je ramen af met vuilniszakken. Het kleinste straaltje licht kan het brein van je kindje namelijk al stimuleren en hem laten denken dat het tijd is om wakker te worden.
Baby’s zijn niet gewend aan stilte. In de baarmoeder werden ze de eerste negen maanden constant gekalmeerd door het “sssssh” geluid van het bloed dat door de placenta stroomt. Een white noise apparaat creëert dat vertrouwde geluid wat jouw kindje gerust kan stellen terwijl het ook omgevingsgeluiden blokkeert. 2x meer kans op een beter slaapje, een must try!”
“Wakker in bed kan een echte gamechanger zijn voor het slapen. Of je nou worstelt met korte dutjes, gebroken nachten of lastig in slaap vallen en in blijven. Is je kindje ouder dan vijf maanden, dan is het zelfstandig slapen een mooie vaardigheid om mee aan de slag te gaan om de slaapstrijd voor eens en voor altijd achter je te laten. Bij kindjes jonger dan vijf maanden kan het al een wezenlijk verschil maken door ze wakker in bed te leggen, een hand op hun buikje te leggen of zelfs even het bedje wiegen. Hier bouw je al aan de gewoonten om een kindje comfort te geven bij het in slaap vallen. Als je kindje namelijk zelfstandig in slaap kan vallen bij zijn dutjes of bedtijd kan het deze vaardigheid ook toepassen tijdens de wakkermomenten in de nacht.”
“Stop, luister en reageer dan pas. Als je baby ouder is dan vier maanden, is de kans groot dat hij niet elke 2-3 uur meer behoefte heeft aan een voeding. Kindjes hebben in hun eerste levensjaar veel lichte slaap en dus veel momenten waarop ze even van zich laten horen. De kreet die je hoort kan dus net zo goed een kreet zijn die jouw kindje even nodig heeft om zichzelf terug in slaap te laten vallen. Geef je kindje even de ruimte. Vind je het moeilijk: verplicht jezelf om eerst even te gaan plassen een glaasje water te pakken en hoor je ze dan nog: go for it. Maar ik weet zeker dat je kindje je vaak zal verbazen!”
Meer weten over Fleur Minjon en haar praktijk? Kijk dan even hier.