Wratten bij je kind: zo behandel je ze

wratten bij je kind zo behandel je ze
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Ze zien er een beetje bloemkoolachtig uit en komen vooral voor op handen en voeten. Maar hoe ontstaan wratten en, belangrijker nog, hoe krijg je ze weer weg als je kind er last van heeft? 

Lees verder onder de advertentie

Wratten worden gemakkelijk doorgegeven via huid-op-huid contact, maar ook indirect: bijvoorbeeld als het humaan papillomavirus (HPV), de veroorzaker van wratten, op andermans speelgoed zit dat je kind aanraakt.

Lees verder onder de advertentie

Het virus gaat via huidwondjes het lichaam in en enkele maanden later ontstaan één of meerdere wratten. Meestal is dit op de handen en voeten.

Niet iedereen die besmet wordt met het HPV-virus, krijgt wratten. De kans bij kinderen is wel wat groter, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is en zij in vergelijking met volwassenen vaker wondjes en schrammen hebben.


Kunnen wratten kwaad?

Nee. Soms kan je kind er wel hinder van ondervinden, bijvoorbeeld bij staan of lopen. Als dat niet het geval is, hoef je een wrat niet te behandelen. Meestal gaan wratten namelijk binnen een jaar vanzelf weer weg. Na twee jaar zijn bij twee derde van de kinderen alle wratten verdwenen.

Lees verder onder de advertentie


Lees ook:
Schrale huid bij je kind: dit kun je eraan doen >


Wat kun je er anders aan doen?

Helaas zijn wratten moeilijk te behandelen. De huisarts kan een zalf voorschrijven of de wrat aanstippen met vloeibare stikstof. Dat laatste kan een aantal keer herhaald worden als dat nodig is, maar er is geen garantie dat de wrat dan ook daadwerkelijk verdwijnt. Je kunt bij de apotheek zelf ook middeltjes kopen om een wrat te bevriezen, maar meestal is de behandeling bij de huisarts effectiever.

Lees verder onder de advertentie

Zorg er in elk geval voor dat je kind – of hij er nou wel of geen last van heeft – niet aan de wrat zit. Peuteren of bijten kan er namelijk voor zorgen dat het virus verder verspreidt en dat je kind dus meer wratten krijgt.
 

Zijn wratten te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren, om ervoor te zorgen dat het risico op een infectie beperkt wordt. Laat hem bijvoorbeeld regelmatig zijn handen wassen en die goed drogen en geen handdoeken met vriendjes delen.

Lees verder onder de advertentie

Gaat hij zwemmen? Laat hem dan niet op blote voeten lopen in het zwembad of in openbare douches.
 

Bron: Thuisarts & Endwarts

 

 

Nog meer tips over de gezondheid van je kind?
Volg ons op Facebook en Instagram >

Meest bekeken