Misschien wil je er nog niet aan denken, maar je kind wordt met de jaren zelfstandiger en heeft jou steeds minder nodig. Hoe bereid je ze daarop voor? Met deze zes handige tips kun je zelfstandigheid alvast stimuleren.
Lees verder onder de advertentie
Zelfstandigheid is belangrijk in de ontwikkeling van een kind, want het geeft ze een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Zo stimuleer je het.
Taakjes
Geef je kind steeds meer klusjes die ze zelfstandig kunnen doen. Hebben ze gespeeld met speelgoed? Laat het ze zelf opruimen. Hebben ze hun bord leeg? Laat ze zelf het gebruikte bord in de vaatwasser zetten. Dit zijn kleine taakjes om mee te beginnen, maar die je steeds verder kunt uitbreiden. Zo leren ze dat hun ouders geen personeel zijn en niet alles vanzelf gaat. Ook leren ze dat iedereen een steentje moet bijdragen in het gezin.
Lees verder onder de advertentie
Geef het goede voorbeeld
Goed voorbeeld, doet goed volgen! En van wie leren kinderen nou beter dan van hun ouders? Geef daarom het goede voorbeeld. Kinderen doorlopen vier fases in het oppakken van taken, namelijk: voorbeeld volgen, samen doen, alleen proberen en zelf doen. Hoe eerder jij dus het goede voorbeeld geeft, hoe eerder zij het nadoen.
De uitspraak ‘van fouten kun je leren’ ken je vast wel. Maak dat je kinderen ook duidelijk. Fouten maken is helemaal niet erg, zolang ze het maar proberen en ervan leren.
Complimenten
Heeft je kind een taakje goed uitgevoerd of iets nieuws geprobeerd? Geef ‘m dan een compliment. Dat doe je vast al, maar een extra complimentje kan nooit kwaad. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en dat is een bouwsteen voor zelfstandigheid.
Lees verder onder de advertentie
Geduld is een schone taak
Jij doet het huishouden misschien in een handomdraai, maar je kind is waarschijnlijk niet zo snel. Heb daarom geduld. Ook als je kind ergens niet gelijk uitkomt, is het goed om eerst af te wachten of ze zelf met een oplossing komen of dat ze echt hulp nodig hebben.
Spelen is belangrijk voor de zelfstandigheid van kinderen. Spelenderwijs leren ze van alles over de wereld om zich heen. Een stimulerende omgeving met genoeg uitdagingen is daarom enorm belangrijk. Je stimuleert een kind het meest door ‘m iets te laten doen dat-ie kan met een beetje hulp van jou. Is het te makkelijk? Dan is het niet uitdagend genoeg. Is het te moeilijk? Dan kan het juist frusterend zijn. Zoek dus een goed evenwicht en zoek activiteiten en speelgoed die aansluiten bij het niveau van je kind.
Bron: Ouders van Nu
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.