Tips van een expert: ‘Zo gaan je kinderen wél zelfstandig spelen’

09.08.2024 11:12
zelfstandig spelen Bron: Pexels

Af en toe is het zo fijn om heel even met een bakje hete cappuccino op de bank te ploffen. Een paar minuten maar, zonder dat je steeds onderbroken wordt door je kind, omdat het met je wil spelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Expert Florrie Walraven deelt haar tips over zelfstandig spelen met ons.

“Een warm bakkie koffie drinken, moet er toch inzitten”, zo deelt Florrie Walraven op Instagram. Ze is eigenaar van Reiger en de Raaf, de grootste webshop op het gebied van duurzaam en antroposofisch speelgoed, veelal gebaseerd op Montessori en Waldorf. Sinds een tijdje is er ook een fysieke winkel, in Breda. Met een achtergrond in de pedagogiek en moeder van twee kids, weet Walraven als geen ander wat de behoeftes van kinderen, en hun ouders, zijn.

Met deze tips gaat je kind wél zelfstandig spelen

We spreken Walraven over zelfstandig spelen bij kinderen. Hoe krijg je het voor elkaar dat je kleuter zelfstandig gaat spelen, zonder dat je zelf steeds onderbroken wordt, vroegen we ons af. Ze helpt ons ten eerste uit de droom: “Uren alleen spelen, zullen ze niet zo snel doen op een leeftijd van een tot vier jaar oud. Grofweg dan, want ieder kind is anders.”

Walraven deelt een paar van haar tips met ons om zelfstandig spelen te stimuleren.

Een veilige speelplek

“Creëer een speciale speelomgeving voor je kind. Een lekker plekje waar je kind veilig kan spelen. Waar het zelf speelgoed kan pakken en alles wat er is, goed kan zien. Ga bijvoorbeeld even op de hoogte van je kind zitten. Zet het speelgoed aantrekkelijk neer, bijvoorbeeld op een open plank. Dat nodigt uit tot zelfstandig spel.”

Emotionele emmer

“Zorg dat het emotionele emmertje van je kind vol is, voordat je het zelfstandig laat spelen. Neem eerst even qualitytime met je kind. Lees gezellig een boekje of speel even samen.”

Je kind zal dan minder snel om jouw aandacht vragen. Bovendien zorgt dit voor een goede balans tussen samen spelen en zelfstandig spelen.

Actief spel

“Een filmpje kijken is passief. Spelen is actief. Als je kind eerst iets passiefs heeft gedaan, is daarna zelfstandig tot spel komen een stuk moeilijker.”

Geen verwachtingen bij zelfstandig spelen

“Bouw het op en verwacht niet teveel. Wees blij als je eenjarige vijf minuten zelfstandig speelt en zeg dat ook tegen je kind als het weer om aandacht vraagt”.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.