En dan nadert de vierde verjaardag van je kind ineens met rasse schreden. De school is gekozen, de inschrijving is rond. Maar hoe bereid je je kind voor de basisschool?
Lees verder onder de advertentie
Het is voor veel ouders stiekem best een emotioneel moment: je kleine welpje, dat haast gisteren nog krijsend op jouw borst leek te liggen, gaat ineens naar school. Vijf dagen per week is-ie van huis, en ineens heeft hij een eigen leven met playdates, nieuwe schoolplein-rages en kinderfeestjes. En langzaam moet er toch echt meer ‘geleerd’ worden. Logisch dus, dat er veel op die kleine kleuters afkomt. Zo bereid je je kind voor op de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Hoe begin je met de voorbereiding?
Praat erover met je kind. Hou het luchtig en vrolijk: ‘Wat leuk dat jij straks ook naar school mag!’ Noem namen van vriendjes, neefjes of nichtjes die ook al op school zitten, zodat je kind weet dat iedereen naar school gaat. Loop of fiets al een paar keer de route naar de school, en wijs het gebouw aan. Zo voelt het al een beetje vertrouwd en weet je kind wat hem te wachten staat. Probeer er een feestje van te maken door samen in de stad schoolspullen te kopen – laat ‘m een mooie nieuwe rugzak en drinkbeker uitzoeken – met een ijsje na.
Lees verder onder de advertentie
Hou hier rekening mee
Voor sommige kleuters kan het heel fijn zijn om de eerste paar weken als ze net op school zijn begonnen, niet meteen na zo’n roerige dag naar de BSO hoeven. Vaak zijn kleine kinderen al erg moe na zo’n enerverende dag, en is naschoolse opvang iets te veel van het goede. Maar: dat betekent voor jou of je partner wat extra vrije uren opnemen, en lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ook hangt het van het type kind af. Bij sommige kinderen werkt het beter om meteen in het diepe te springen en alles maar in één keer gehad te hebben.
Bijna alle basisscholen bieden wendagen aan. Dit houdt in dat je kind voor de vierde verjaardag maximaal 5 hele dagen mag komen wennen in de kleuterklas. Vaak worden deze dagen opgedeeld in een paar halve dagen, bijvoorbeeld een paar ochtenden. Dit is overigens niet verplicht, maar voor je kind kan het erg fijn zijn om alvast de juf of meester en wat klasgenootjes te leren kennen, net als het schoolse systeem in de klas.
Lees verder onder de advertentie
Is je kind angstig?
Het is heel normaal als je kind in het begin wat angstig is. Het is ook nogal wat: ineens veel van huis zijn, in een drukke klas met wel 30 kinderen waarbij er soms ook nog eens een groot leeftijdsverschil is (een kind van net 4 is een wereld van verschil met een kind van bijna 6). Geef je kind rustig de tijd om te wennen, dit proces kan soms wel een paar maanden duren. Alles op z’n tijd en dikke kans dat jouw kind een half jaar later het hoogste woord voert in het kringgesprek.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.