Het kan voor achtste groepers behoorlijk zenuwslopend zijn, die verplichte eindtoets midden april. Hoe zorg je er op zo’n moment voor dat je kind goed voorbereid (en vooral niet te gespannen) aan de toets begint? Een paar handige tips.
Lees verder onder de advertentie
Wat houdt de eindtoets in?
De eindtoets is bedoeld om het niveau van je kind (en het daarbij horende middelbareschooladvies) te bepalen. Vóór 2013 was de uitslag van de toets leidend, maar doordat veel mensen hier kritiek op hadden – zo’n toets is immers een momentopname – is ervoor gekozen het advies van de leerkracht zwaarder te laten wegen.
Lees verder onder de advertentie
Scholen kunnen naast de uitgebreide Centrale Eindtoets (wat vroeger de CITO-toets was), kiezen uit vijf andere eindtoetsen die goedgekeurd zijn door het Ministerie van Onderwijs:
IEP Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen en taal
ROUTE 8 – bestaat uit rekenen, taal en (als optie) functioneren
Dia-eindtoets – bestaat uit taal en rekenen
Data AMN Eindtoets – bestaat uit rekenen, taal en lezen
CESAN Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen, taal en (als optie) sociale mediavaardigheden
1. Écht stampen voor de toets is niet nodig: je kind heeft al jaren op de gevraagde stof geoefend en er wordt nu vooral gekeken welk niveau hij of zij beheerst. Wel kun je alvast oefenen met verschillende soorten vragen. Onderstaande oefentoetsen (achter de linkjes) kunnen hierbij helpen:
2. Probeer ervoor te zorgen dat je kind goed slaapt, want voor een goede concentratie is nachtrust de sleutel. Ook een stevig ontbijt, gezond en voedzaam eten kunnen helpen.
3. Merk je dat je kind nu al de godganse dag piekert over de eindtoets? Ga eens wat gezelligs doen. Haal een ijsje, maak een wandeling in het bos, ga samen shoppen of een balletje trappen – net wat jouw kind leuk vindt. Afleiding doet soms wonderen.
Tips bij stress
Het ene kind doorloopt de toets fluitend, terwijl een ander er al maanden van te voren slapeloze nachten van heeft. Probeer onderstaande tips dan eens uit.
1. Blijft jouw kind vooral in negatieve gedachten hangen? Apetrotsekinderen.nl heeft een mooi systeem bedacht om hem of haar in drie stappen positief te laten denken.
Lees verder onder de advertentie
2. Herken je vast wel: bij stress ga je vaak verkeerd ademen. Door bewust met je ademhaling bezig te zijn (en rustig in- en uit te ademen door je buik) komt er meer zuurstof naar je hersenen. Met als gevolg dat je rustiger blijft én beter kunt nadenken. Meditatie speciaal voor kinderen is ook een mooie manier om rustiger te worden in je hoofd.
3. Relativeer. De toets is geen eindoordeel, slechts een extra handvat voor de juf of meester. Probeer dit ook aan je kind duidelijk te maken en wie weet haalt die uitleg net dat scherpe, spannende randje ervan af.
Lees verder onder de advertentie
4. Voorbereiding is het halve werk. Van de tas, een flesje water en twee extra pennen tot lekker zittende kleding: zorg ervoor dat dit al een paar dagen van te voren klaarligt, dan hoeft je kind zich daar niet meer druk om te maken.
5. Opnieuw, en last but not least: vergeet niet te ontspannen.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]