De klok gaat weer vooruit: zó bereid je je kind voor op de zomertijd

Zomertijd Beeld: Canva
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

De zomertijd komt eraan! Op 30 maart 2025 gaat de klok ’s nachts om 2.00 uur een uur vooruit. Dat uurtje lijkt weinig, maar kinderen kunnen er wel last van hebben. Gelukkig kun je ze een klein beetje voorbereiden.

Lees verder onder de advertentie

Een paar handige tips om de nachten (en ochtenden) voor jezelf draaglijker maken:

1. Een kwartiertje eerder slapen

Verplaats de bedtijd van je kind vanaf vandaag elke dag een beetje. Breng je kind vanavond een kwartier eerder naar bed en zet de wekker ook weer wat eerder. Het bioritme van je kind zal daardoor sneller gelijklopen met de zomertijd. Toch nog lastig om ’s ochtends op te staan? Een beetje beweging in de vorm van fietsen of wandelen zal helpen.

Lees verder onder de advertentie

2. Positieve draai

Als je kind al iets ouder is, zal het misschien wat lastiger zijn om ‘m eerder in bed te krijgen. Geef er een positieve draai aan: leg uit dat het weer een uur langer licht zal zijn, maar dat hij daardoor wel een uurtje korter kan slapen aanstaande zondag.

Lees verder onder de advertentie

3. Donkere kamer

Zorg ervoor dat het ’s avonds lekker donker is in de kamer van je kind: gordijnen dicht, ganglicht uit en hooguit een schemerlampje aan.

Lees verder onder de advertentie

4. Lekker naar buiten

Voldoende daglicht kan ons bioritme doen verschuiven. Mensen die gemiddeld twee uur of langer buiten zijn, gaan gemiddeld een uur eerder slapen. Best de moeite waard om te proberen aankomende zondag en die frisse buitenlucht is nog gezond ook.

Lees verder onder de advertentie

Grappig om te weten: zo’n 15 procent van de mensen is een ochtendmens. Een grotere groep van 25 procent noemt zichzelf een avondmens. Vooral avondmensen hebben last van de zomertijd: ze hebben immers korter slaap en ondanks dat het al een uur later is, voelt het nog vroeg. Mocht je ook onder die laatste groep vallen, is zelf een uurtje eerder gaan slapen zo’n gek idee nog niet ;-).

Een kinderslaapcoach geeft nog extra tips om de overgang makkelijker te maken. Je leest het hier.

Bron: Quest

Meest bekeken