Het is genieten geblazen met het mooie weer. Maar wist je dat het voor de ogen van je kind schadelijk is om langdurig te worden blootgesteld aan de zon, als hij geen zonnebril draagt? Waarom, dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Uv-straling
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je een hoger risico hebt op de oogziektes staar en maculadegeneratie (waarbij je gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat) als je ogen langdurig worden blootgesteld aan Uv-straling. Daar merk je als kind of jong volwassene niets van, de gevolgen zijn pas merkbaar op latere leeftijd.
Volgens het Oogfonds weet bijna iedereen (95 procent) dat Uv-straling schadelijk is voor de huid. Niet voor niets smeren we onze bloedjes bij het zwembad of op het strand goed in met een factor 30 of liefst 50. Helaas weet slechts 7 procent dat Uv-straling ook gevaarlijk is voor de ogen. Zeker in de zomermaanden, als de zon op z’n felst is, moet je goed opletten.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen
Ogen van kinderen zijn extra kwetsbaar. De pupil van een kind is groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment. Als een kind lang in de zon zit zonder dat hij een zonnebril draagt, kan het hoornvlies op den duur beschadigen. Het gevolg: op latere leeftijd kan hij last krijgen van slecht zien of een oogziekte ontwikkelen.
Met baby’s moet je extra voorzichtig zijn. Het gezicht van je baby moet constant in de schaduw zijn en het Oogfonds adviseert om de ogen van je kleine te beschermen met een zonnebril. Let op: een petje beschermt, zowel bij een baby als bij een kind, niet voldoende. Dat komt omdat een pet wel beschermt tegen direct zonlicht, maar het houdt gereflecteerd licht niet tegen.
In Nederland schijnt de zon ’s zomers niet altijd urenlang, maar elders in Europa is het meestal wekenlang zonovergoten weer. Dat betekent extra goed opletten, want hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe hoger de Uv-straling is. Houd er rekening mee dat de zon het felst is tussen 12 en 15 uur ’s middags – ook als het bewolkt is.
De Uv-straling weerkaatst op het zand en water en als je op grote hoogte zit, is de intensiteit hoger. Dus niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de wintersport is er veel Uv-straling. Er wordt dus aangeraden om zowel op de ski’s als tijdens de zomervakantie je eigen ogen en die van je kind te beschermen met een zonnebril.
Lees verder onder de advertentie
Hoe bescherm je de ogen van je kind optimaal?
Zoals gezegd is een petje (met brede rand) niet voldoende. Probeer er voor te zorgen dat je kind – zeker in de middaguren – een zonnebril draagt. Als hij de zonnebril steeds afdoet, kan het helpen om een zonnebril met een bandje te kopen, die je aan het hoofd kunt bevestigen. Of laat hem zelf een zonnebril uitkiezen: als hij de kleur en het montuur gaaf vindt, is de kans groter dat hij de zonnebril graag draagt.
Let bij het aanschaffen van een zonnebril voor je kind wel op de volgende dingen:
Lees verder onder de advertentie
de bril moet 100% Uv-bescherming geven (aangeduid op de bril als 100% UV of UV400)
de glazen en het montuur moeten de juiste maat hebben. Uv-licht mag niet via de boven-, onder- of zijkanten de ogen binnenkomen
de zonnebril moet een CE-markering hebben, met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft aan in hoeverre de bril beschermt tegen verblinding. Markering CE-3 (minimaal 75% bescherming) wordt aangeraden
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.