Je wist al dat het heel belangrijk is om je kind tegen de zon te beschermen, om huidschade en erger in de toekomst te voorkomen. Maar behalve smeren, smeren en nog eens smeren, is er meer dat je kunt doen. Een aantal praktische tips op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Smeren
Wist je dat kinderen tot tien jaar slechts acht minuten per dag onbeschermd in de zon mogen spelen? Dat heeft te maken met de zonkracht.
Lees verder onder de advertentie
Smeren, smeren en nog eens smeren dus. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30, liefst zelfs factor 50. Ook als je kind al een kleurtje heeft van zichzelf, of door de zon.
Smeer hem dertig minuten vóórdat-ie de zon ingaat lekker dik in. Vervolgens om de twee uur nog een keer én na het zweten, zwemmen en afdrogen. Oh, en vergeet de lippen en oren niet. Je kind wordt sneller bruin in of op het water, omdat zand en water UV stralen reflecteren. Dus maak je een boottochtje of zwemt je kind in de zon? Smeer ‘m dan vaker in.
Verder kun je voorkomen dat je kind de zon (te lang) op z’n huid krijgt door hem goed aan te kleden. Dus: bedek zijn armen en benen met lange kleren, bescherm z’n ogen met een UV-werende zonnebril en bescherm zijn gezicht en nek met een pet of hoed. Natte kleding laat meer zonnestralen door. Onder meer KWF raadt daarom aan om UV-werende zwemkleding te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Weren
Is het tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags? Houd je dan dan liever even uit de zon. Gewoon, onder een parasol, boom of binnen. Op dat moment is het namelijk het heetst van de dag en is de zon het krachtigst. Daarmee is de kans dat je kind zich verbrandt, het grootst.
Lees verder onder de advertentie
Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby’s altijd uit de zon.
Toch verbrand?
Haal je kind dan direct uit de zon en zet hem onder een lauwe douche. Smeer hem daarna in met aftersun of een verkoelende bodylotion. Het is verstandig om je kind een paar dagen niet in de zon te laten spelen. Geef hem veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Voelt hij zich niet lekker? Houd ‘m dan goed in de gaten. Als hij last krijgt van hoofdpijn, koude rillingen of hartkloppingen moet je altijd een arts inschakelen. Een verbrande huid kan gaan schilferen en jeuken. Leg je kind uit dat hij moet proberen niet te krabben, want dan kunnen er infecties ontstaan op de huid.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]