Zó bespaar je op kinderopvang

besparen-op-kinderopvan
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Nieuw jaar, nieuwe voornemens: een goed moment om eens te kijken of je kunt besparen op de naschoolse- of kinderopvang. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Lees verder onder de advertentie

Ouderparticipatiecrèche

Bij dit concept beginnen ouders zelf een crèche. Je betaalt geen loonkosten, alleen het eten voor de kinderen, de huur en het onderhoud van het gebouw waar de opvang zich bevindt. Om je een idee te geven: bij een opc betaal je een gemiddeld uurtarief van € 2,49, bij een crèche zit je al gauw op € 7. De ouders die hieraan meewerken moeten verplicht een EHBO-diploma hebben. Ook moet je een Verklaring van Goed Gedrag overleggen. Voldoet de opvang aan de benodigde kwaliteitseisen én staat-ie geregistreerd bij het Landelijk Register Kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Goed om te weten: er zijn op dit moment zijn zeven opc’s in Nederland (vooral in de omgeving Utrecht). 

Lees verder onder de advertentie

Ruilouderschap

Wil je er geen geld aan uitgeven, dan is ruilouderschap een goed alternatief. Je spreekt bijvoorbeeld met één of meerdere ouders af om op elkaars kinderen te passen: ieder een dag. Als je geen ouders kent om mee te ruilen, dan zijn er verschillende bemiddelingsbureaus die je (voor een paar tientjes) kunnen helpen. Eén nadeel: als de opvangouder ziek of op vakantie is, dan is er geen, of niet zo snel een vervanger.  

Lees verder onder de advertentie

Lees ook Deze moeders werken fulltime: ‘Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin op de crèche’ >

Uurprijzen vs. openingstijden

De uurtarieven van kinderdagverblijven kunnen nogal van elkaar verschillen, maar net zo belangrijk is om te kijken naar de openingstijden. Sommige crèches zijn bijvoorbeeld van 7 tot 19 open en voor die uren betaal je dus ook – zonde als je je kind om 08:30 uur brengt en om 18:00 uur weer ophaalt.  

Lees verder onder de advertentie

Gastouder

Dit probleem kun je tackelen door je kind naar een gastouder te brengen. Hier betaal je namelijk alleen de uren die je daadwerkelijk afneemt. En daarbij zijn gastouders vaak voordeliger dan een crèche.   Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken