In de media en op het schoolplein gaat het niet anders dan over het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet bang wordt en wat kun je hem het beste vertellen over het virus?
Lees verder onder de advertentie
Nu er steeds meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, kun je niet meer om het nieuws heen. Ook kinderen krijgen de berichten mee via de tv of social media.
Volgens Henrike van Gelder, hoofdredacteur van onder andere Kidsweek, is het belangrijk om hen niet bang te maken. “Leg uit dat kinderen relatief weinig ziek worden, maar ook dat ze zelf veel kunnen doen, zoals goed de handen wassen. En vertel waarom het zo’n groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving groot kan zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Naast ouders spelen leerkrachten volgens haar een belangrijke rol in de informatievoorziening. “Op scholen wordt veel nieuws geconsumeerd. Leraren hebben al een enorm takenpakket, dus ik kan me goed voorstellen dat het soms veel is. Maar wat niet wenselijk is, is als ze in de kramp schieten en besluiten het er even niet over te hebben, zoals bij terroristische aanslagen.”
Volgens Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet je als ouder nagaan in hoeverre het onderwerp bij je kind leeft. “Zo kun je zien hoe angstig je kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten. Kinderen zien op hun mobiele telefoon veel nepnieuws, bijvoorbeeld dat het virus zou zijn ontstaan nadat iemand een vleermuis had gegeten.”
Lees verder onder de advertentie
Lees hier wat je moet doen als je vermoedt dat je kind het coronavirus heeft.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.