Zo ga je om met kraamvisite

zo ga je om met kraamvisite Beeld: Shutterstock
Anne Broekman
Anne Broekman
Leestijd: 4 minuten

Hoera, je bent bevallen! En natuurlijk wil iedereen jouw hartelapje komen bewonderen. Maar wat kun je verwachten van kraambezoek en waar kun je rekening mee houden?

Lees verder onder de advertentie

Wie komt wanneer?

Belangrijk om te weten: jij maakt de regels (samen met je eventuele partner natuurlijk). Voel je dus zeker niet verplicht om Jan en alleman uit te nodigen nadat de kleine zojuist het levenslicht heeft gezien. Veel mensen nodigen die eerste dag alleen hun ouders, schoonouders en eventueel broers en zussen uit om heel even te komen kijken, maar je kunt er ook voor kiezen om die eerste kennismaking pas later te doen zodat jullie als kersvers gezinnetje even samen kunnen uitpuffen en rustig kunnen opstarten. Nogmaals: doe vooral wat goed voelt. Meestal merk je zelf wel waar je behoefte aan hebt.

Lees verder onder de advertentie

De eerste schil (ouders, broers en zussen) wordt vaak opgevolgd door je beste vriendinnen. Mensen die wat verder van je afstaan (kennissen, collega’s, verdere familie) wachten meestal tot ze een geboortekaartje hebben ontvangen en maken dan een afspraak met jullie. Staat er onaangekondigd bezoek voor de deur? Dat is behoorlijk not done, en voel je dan vooral vrij om te zeggen dat het nu echt niet uitkomt. Ook is het niet gek om aan te geven dat je liever geen (drukke) kleine kinderen mee hebt op kraamvisite.

 

LEES OOK: DIT DOET DE KRAAMVERZORGSTER VOOR JE

 

Hoe lang duurt een kraambezoek?

Dat is wisselend. Wederom gaat het hierbij om hoe jij je voelt: als je net je beste vriendin alle ins en outs over je bevalling aan het vertellen bent (en zij heeft juicy gossip over andere dingen), dan kijk je niet op de klok. Maar soms kan kraambezoek behoorlijk vermoeiend zijn, hoe leuk en lief je jouw bezoek ook vindt. Een uurtje is meestal lang zat. Hier kun je maar beter duidelijk over zijn, want sommige mensen voelen dit niet aan en blijven maar plakken. Je kunt een paar dingen doen om dit te tackelen. Zet bijvoorbeeld op het geboortekaartje de tijden waarop je rust en dus geen bezoek wilt. (Als je nog in het ziekenhuis ligt, moet bezoek zich aan de bezoektijden houden en is dit dus al geregeld). Komt er visite waarvan je vermoedt dat het jou gaat uitputten? Geef een seintje aan je partner, een verpleegster of de kraamhulp. Zij letten op de tijd en kunnen tante Mien en ome Jo na een uurtje vakkundig de deur uitwerken. 

Lees verder onder de advertentie

 

Wat mag je eisen?

Natuurlijk is iedereen helemaal in de gloria met jouw kleine druifje. Sommige mensen gaan in hun enthousiasme alleen iets te ver en willen jouw kind meteen oppakken. Allereerst: voel je absoluut niet verplicht om je baby van arm tot arm te laten gaan. Dat jouw kindje in de eerste prille weken alleen door jou, je partner en eventuele andere personen die echt dicht bij jullie staan wordt opgetild, is helemaal prima en juist lekker rustig voor je newborn. Weiger het dus gerust als iemand vraagt of hij jouw kleintje mag vasthouden.

Lees verder onder de advertentie

Ook is hygiëne erg belangrijk die eerste kraamtijd. Voel jij je er prettiger bij als bezoek eerst hun handen wast of ontsmet met een speciale gel? Dan mag je dit gewoon ‘beleefd doch dringend’ verzoeken. Tot slot: mensen die snipverkouden zijn of nog erger: een koortslip hebben (het herpesvirus kan erg gevaarlijk zijn voor kleine kinderen) vraag je uiteraard om een andere keer – als ze weer helemaal gezond zijn – terug te komen. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken