‘Mamaaaaaa! Niet weggaan!’ Bijna iedere peuter heeft weleens last van verlatingsangst. Zo ontstaat het, en zo ga je ermee om.
Lees verder onder de advertentie
Vroeg of laat krijg je er als ouder mee te maken: een kind dat zich stevig om jouw been vastklemt en niet van plan is om ooit los te laten – vaak gecombineerd met dikke tranen. Verlatingsangst komt veel voor bij peuters, en zo gaan jullie daarmee om.
Lees verder onder de advertentie
Wat is verlatingsangst?
Allereest: verlatingsangst is een compleet normale emotie en hoort bij de ontwikkeling van je kind. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij verlatingsangst is een kind bang om alleen gelaten te worden. Het speelt vaak op als een kind naar bed wordt gebracht, of een dagje naar opa en oma of het kinderdagverblijf gaat. Dus eigenlijk: als hun vader of moeder even niet meer in beeld is.
Als kindjes rond de een of anderhalf jaar zijn, krijgen ze het steeds bewuster mee als jij of je partner er even niet is. Maar ze snappen nog niet dat als jullie weg zijn, dat niet betekent dat jullie niet meer bestaan of nooit meer terugkomen. Maar ook voor iets oudere peuters en kleuters kan het heel beangstigend zijn als hun ouders ze even ergens achterlaten – al is de leidster of oma nog zo lief. Verlatingsangst herken je aan een kind dat huilt, zich aan jou vastklampt of niet wil gaan slapen in z’n eigen kamertje.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ga je ermee om?
Probeer altijd duidelijk te zijn tegen je kind: zeg waar jij naartoe gaat en benadruk dat je hem écht weer komt ophalen. Breng het positief: ‘Wat fijn dat je weer bij oma/met de kindjes kunt gaan spelen.’ Neem kort en bewust afscheid van je kind – glip dus niet stiekem weg, daar wordt een kind alleen maar onzekerder van. Loop niet steeds terug (‘nog één kusje’), dat zorgt voor verwarring – een pleister trek je er ook in één keer vanaf. Ga na het afscheid dus écht weg. Zit het je niet lekker? Bel na een half uurtje even naar de oppas: dikke kans dat je peuter allang weer vrolijk aan het spelen is. Heeft jouw peuter last van verlatingsangst bij het naar bed gaan? Rommel dan nog even boven: draai een wasje, ruim de badkamer op. Laat weten dat je er nog bent.
Lees verder onder de advertentie
Gaat het vanzelf over?
In de meeste gevallen gaat verlatingsangst vanzelf weer over zodra een kind oud genoeg is om te begrijpen dat jij echt weer terugkomt. Wel kan het zijn dat bepaalde gebeurtenissen zoals een verhuizing, nieuwe school of echtscheiding, de angst weer aanwakkeren. Neem dit altijd serieus – wuif het dus niet weg – en leer je kind dat-ie op jou kan vertrouwen.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.