Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Geniet je eindelijk van een welverdiend dagje in de zon, zit je kind onder de spikkels. Hoe ga je om met zonneallergie bij kinderen?
Om maar meteen realistisch te zijn: tegen de tijd dat je ontdekt dat je kind last heeft van zonneallergie, is het leed meestal al geleden. Hij heeft pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, misschien een schilferende huid, wat zwelling. Maar: het strandbezoek was toch al meer dan een dag geleden?
Feit één: zonneallergie hoeft niet meteen tot klachten te leiden. Het kan soms pas dagen nadat de huid is blootgesteld aan de zon de kop opsteken. Meestal aan het begin van de zomer, omdat daarna gewenning optreedt. Het kan wel elk voorjaar opnieuw terugkomen. Feit twee: het gaat vanzelf weer over. Maar leg dat maar eens uit aan je kind, dat gek wordt van die jeukende dermatitis solaris.
O, het goede nieuws: bij kinderen komt het niet heel vaak voor, en zo wel, dan groeien ze er meestal gewoon overheen. Vooral volwassen vrouwen krijgen er last van.
Zonneallergie is een reactie op de ultraviolette straling (UVA) in het zonlicht. Dat is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt of verbrandt. Plotseling ontstaan rode, opgezwollen vlekken en blaasjes (soms zelfs eczeem) op de huid die in de zon is geweest. Het kan zich ook uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.
Om zonneallergie bij je kind te voorkomen, hoef je weinig anders te doen dan je waarschijnlijk al doet, want veel zonlicht is nooit goed voor een kinderhuid.
Lees ook:
Kind insmeren met zonnebrand: dit zijn de do’s en don’ts >
Krijgt je kind toch klachten? Dan is een beetje hulp wel handig, want krabben maakt de boel alleen maar erger. Je kunt de huid koelen met natte doeken, of de jeuk verzachten door middel van mentholpoeder. Bij de drogist is speciale zonneblaasjescrème te koop. Ook de huisarts kan van alles voorschrijven, in de vorm van spray, crème en zalf. Die bevatten antihistamine, en gaan de allergische reactie tegen. Soms kiest de arts voor grover geschut, in de vorm van een crème of zalf met corticosteroïden.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >