Geniet je eindelijk van een welverdiend dagje in de zon, zit je kind onder de spikkels. Hoe ga je om met zonneallergie bij kinderen?
Lees verder onder de advertentie
Om maar meteen realistisch te zijn: tegen de tijd dat je ontdekt dat je kind last heeft van zonneallergie, is het leed meestal al geleden. Hij heeft pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, misschien een schilferende huid, wat zwelling. Maar: het strandbezoek was toch al meer dan een dag geleden?
Lees verder onder de advertentie
Feit één: zonneallergie hoeft niet meteen tot klachten te leiden. Het kan soms pas dagen nadat de huid is blootgesteld aan de zon de kop opsteken. Meestal aan het begin van de zomer, omdat daarna gewenning optreedt. Het kan wel elk voorjaar opnieuw terugkomen. Feit twee: het gaat vanzelf weer over. Maar leg dat maar eens uit aan je kind, dat gek wordt van die jeukende dermatitis solaris.
O, het goede nieuws: bij kinderen komt het niet heel vaak voor, en zo wel, dan groeien ze er meestal gewoon overheen. Vooral volwassen vrouwen krijgen er last van.
Wat is het?
Zonneallergie is een reactie op de ultraviolette straling (UVA) in het zonlicht. Dat is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt of verbrandt. Plotseling ontstaan rode, opgezwollen vlekken en blaasjes (soms zelfs eczeem) op de huid die in de zon is geweest. Het kan zich ook uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.
Lees verder onder de advertentie
Kun je het voorkomen?
Om zonneallergie bij je kind te voorkomen, hoef je weinig anders te doen dan je waarschijnlijk al doet, want veel zonlicht is nooit goed voor een kinderhuid.
Houd je kind uit de zon wanneer die op zijn sterkst is, tussen 11.00 en 15.00 uur.
Stel je kind ook niet te lang bloot aan direct zonlicht.
Bouw het (beschermd) spelen in de zon langzaam op; hoe meer de huid van je kind went aan UVA, hoe kleiner de kans op een allergische reactie.
Krijgt je kind toch klachten? Dan is een beetje hulp wel handig, want krabben maakt de boel alleen maar erger. Je kunt de huid koelen met natte doeken, of de jeuk verzachten door middel van mentholpoeder. Bij de drogist is speciale zonneblaasjescrème te koop. Ook de huisarts kan van alles voorschrijven, in de vorm van spray, crème en zalf. Die bevatten antihistamine, en gaan de allergische reactie tegen. Soms kiest de arts voor grover geschut, in de vorm van een crème of zalf met corticosteroïden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?