De tickets zijn geboekt, de koffers zijn gepakt. Na maanden voorbereiding is het zo ver: jullie gaan op wereldreis! Maar hoe regel je het onderwijs van je kinderen tijdens jullie wereldreis?
Lees verder onder de advertentie
Veel ouders kiezen ervoor om een wereldreis te maken voordat hun kinderen leerplichtig zijn – dus voordat ze 5 jaar zijn. Toch zijn er genoeg gezinnen die gaan globetrotten als hun kroost ouder is. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Zolang een kind staat ingeschreven in Nederland, geldt de leerplichtwet en in Nederland betekent dat schoolplicht. Oftewel: je bent verplicht je kind naar een school te sturen. Dat mag een buitenlandse school zijn, maar dat is natuurlijk niet handig als jullie gaan rondreizen. Thuisonderwijs is dan niet toegestaan, daar staan zelfs boetes op. Je kunt proberen om toestemming te krijgen voor thuisonderwijs van de leerplichtambtenaar van jullie gemeente, maar dit wordt zelden gegeven voor gezinnen die op wereldreis gaan.
Lees verder onder de advertentie
Wat moet je regelen?
Veel gezinnen die echt langere tijd weggaan pakken het dus anders aan. Zij schrijven zich uit als inwoner van Nederland. Hierdoor vallen de kinderen niet meer onder de Nederlandse leerplicht. En dan kun je je kinderen zelf les gaan geven. Dat kan via een lespakket van de Wereldschool. Wel goed om te weten: de Wereldschool wordt door het Ministerie van Onderwijs erkend, maar niet als school. Daarmee voldoe je als ouder nog niet aan de leerplicht, omdat een kind in Nederland fysiek een school moet bezoeken. Sommige leerplichtambtenaren staan het toe, maar officieel mogen ze dit niet.
Je hoeft zelf als ouder geen certificaat te hebben. Wel help je tussen het bezichtigen van tempels en het beklimmen van de Machu Picchu door zelf je kind door de leerstof heen. Dit doe je niet helemaal alleen, maar onder begeleiding van een docent op afstand. Jullie houden online contact. Deze docent kijkt de toetsen en het huiswerk na.
Lees verder onder de advertentie
Welk programma moet je volgen?
Er zijn verschillende programma’s die je kunt volgen: losse vakken, maar ook een compleet peuterpakket (2-4 jaar), basisschoolpakket (4-12 jaar) en een voortgezet onderwijs pakket (12-18 jaar). Voor de lesgevende ouders is er uitgebreide handleiding voor handen, ook wordt er ondersteunend materiaal toegestuurd, zoals: rekenblokjes, schriften en techniekmateriaal. Ook fijn: je mag je eigen tempo bepalen en zelf de lessen inplannen. Wel zo handig, aangezien het lastig leren is op de rug van een kameel of op een loopbrug in de Thaise jungle.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]