Als je kind oorpijn heeft en zich ziek voelt, kan het gaan om een oorontsteking. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Wij leggen ’t je uit.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat een oorontsteking?
Vaak begint een middenoorontsteking met een onschuldige verkoudheid, waardoor de buis van Eustachius dicht gaat en het middenoor wordt afgesloten. Bacteriën vermenigvuldigen zich en dat veroorzaakt de nare pijn. Soms ontstaat er een scheurtje in het trommelvlies. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten en je kind krijgt last van een loopoor. Schrik niet als er wat bloed uit zijn oor komt. Meestal is een loopoor binnen een week genezen en gaat het trommelvlies ook vanzelf weer dicht. Bij veel kinderen ontstaat pijn in het oor na een dagje zwemmen. Dat komt omdat het oor volgelopen is met water. Afgezien van de pijn hoeft dat geen problemen te geven, maar het kan ook zijn dat er een oorontsteking ontstaat. De kans daarop is groter als je kind heeft gezwommen in stilstaand water zonder chloor, waar veel bacteriën en virussen in zitten.
Als je kind een oorontsteking heeft, zijn dit veel voorkomende symptomen:
Oorpijn
Regelmatig wrijven in of over het oor
Koorts
Een ziek gevoel
Diarree, buikpijn of braken bij peuters
Hangerig zijn, geen zin in eten
Hoe behandel je het?
De ergste klachten verdwijnen meestal binnen twee tot drie dagen. Ook de pijn gaat vanzelf over. Heeft hij erg veel last van oorpijn? Geef je kind dan een paracetamol. Wacht vervolgens niet te lang tot de pijn terugkomt, maar geef het volgende tablet op tijd. Zo voorkom je dat je kind ’s nachts wakker wordt van de pijn. Als een paracetamol niet goed werkt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en te overleggen of je kind ibuprofen mag nemen. Raadpleeg de arts ook als je kind zieker wordt, slecht drinkt of als de pijn erger wordt. Je kunt het hoofdeind van je kind eventueel iets hoger leggen om de pijn te verlichten. Let op: neusspray of -druppels met zout werken niet. En is je kind jonger dan twee, dan kan het langer duren en is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking.
Dat is lastig. Acht op de tien kinderen krijgen voor hun derde jaar één of meerdere keren een middenoorontsteking. Dat komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Zorg er in elk geval voor dat je na het zwemmen of douchen het water uit het oor van je kind laat lopen. Houd zijn hoofd opzij en laat hem een paar keer met zijn hoofd schudden. Als je kind steeds weer oorpijn heeft na het zwemmen, kan je hem een badmuts laten dragen. Ook handig: een setje oordopjes.
Lees verder onder de advertentie
Ben je geneigd een wattenstaafje te gebruiken om het oor van je kind schoon te maken? Stop daar dan mee. Je kunt dan het trommelvlies van je kind dan namelijk beschadigen. Ook watjes zijn niet slim, want die kunnen irritaties veroorzaken. Hoe dan wel? Was de oorschelp gewoon met lauw water en een washandje. Bij een verkoudheid is het goed om de luchtwegen van je kind goed open te houden. Laat hem eventueel neusdruppels of -spray gebruiken om de neus en holtes open te houden en zo hopelijk een oorontsteking vóór te zijn. Verder kun je ook onderstaande middeltjes* overwegen om oorontsteking te voorkomen.
* Let op: lees vóór gebruik altijd eerst de bijsluiter en overleg met de huisarts.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.