Merk je dat je kind veel moeite heeft met het schrijven van z’n eigen naam of het lezen van boeken? Dan kan het zijn dat-ie dyslexie heeft. Behalve dat, heeft dyslexie nog meer kenmerken.
Lees verder onder de advertentie
We hebben ze op een rijtje gezet.
Wat is dyslexie?
Dyslexie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘niet goed kunnen lezen’. Wanneer een kind dyslexie heeft, is er sprake van een ernstige achterstand op het gebied van lezen en spelling in vergelijking met leeftijdgenoten. Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie. Ook kinderen met een gemiddeld of hoog intelligentieniveau kunnen dyslectisch zijn.
Lees verder onder de advertentie
Zo herken je dyslexie bij je kind
Je kind heeft moeite met het verschil horen tussen klanken als m en n; p, t en k; s, f en g; eu, u en ui
Je kind vindt het moeilijk om klanken in de juiste volgorde zetten, zo worden bijvoorbeeld ‘dorp’ en ‘drop’ of ‘12’ en‘21’ door elkaar gehaald
Je kind houdt lastig zijn aandacht bij ‘klankinformatie’ (gesproken woord)
Je kind heeft moeite met het inprenten van reeksen, bijvoorbeeld tafels of spellingsregels
Het onthouden van vaste woordcombinaties, uitdrukkingen of gezegdes is lastig
Net als het onthouden van losse gegevens, zoals rijtjes, woordjes en jaartallen
Het is belangrijk dat dyslexie zo snel mogelijk bij een kind wordt ontdekt. Hoe eerder daar rekening mee gehouden wordt, hoe fijner en beter voor het kind. Vermoed je dat je kind dyslectisch is, dan zal hij vanaf groep drie bij het leren lezen en schrijven extra in de gaten worden gehouden. Als je kind moeite blijft houden, dan kan je kind getest worden op dyslexie. Dit kan op z’n vroegst aan het eind van groep drie of begin groep vier.
Een psycholoog of orthopedagoog kan de diagnose stellen. Dit is soms een lang proces, omdat eerst moet worden aangetoond dat een kind geen baat heeft bij extra hulp bij het leren. Wanneer dit niet voor voldoende groei zorgt, kan het verder onderzocht worden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat het verder?
In bepaalde gevallen krijgt je kind een dyslexieverklaring, bijvoorbeeld wanneer hij ernstige dyslexie (ED) heeft. Met deze verklaring kun je op school extra begeleiding krijgen. Zo kunnen kinderen op hun eigen niveau blijven presteren, en kan bijvoorbeeld faalangst of onzekerheid worden voorkomen.
Hoe kun je je kind zelf helpen? Stimuleer het lezen thuis zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door je kind voor te laten lezen. Veel kinderen met dyslexie proberen dit te vermijden, omdat ze lezen moeilijk vinden. Juist dan is het belangrijk om te focussen op leesplezier. Denk aan luisterboeken, informatieve boeken en stripboeken. Ook in de klas wordt een kind met dyslexie extra ondersteund. Dyslexie verdwijnt er niet door, maar ze kunnen hierdoor prima meekomen in de klas.
Bron: Ouders van Nu
Lees verder onder de advertentie
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.