Je baby kan geboren worden met een liesbreuk, maar deze kan ook later ontstaan. Hoe je ‘m herkent en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Een liesbreuk komt vaker voor bij baby’s dan bij oudere kinderen. Dit komt omdat de buikwand van een baby nog heel soepel is en makkelijk kapot kan gaan.
Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in die buikwand. Er kan een plooi van het buikvlies of een stukje van de darm naar buiten komen en dat zorgt voor een bobbel. Je kunt dit niet voorkomen; het is pure pech als je baby bij de geboorte een liesbreuk blijkt te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Bij een zoon is die kans groter: het komt bij jongens namelijk tien keer zoveel voor als bij meisjes. In de meeste gevallen zit de liesbreuk rechts, maar het kan ook links of aan beide kanten voorkomen.
Hoe herken je het?
Het gaat om een zwelling in de lies die zacht aanvoelt. In liggende positie kan het zijn dat de bobbel niet voelbaar is, maar als je je baby rechtop houdt, verschijnt hij weer. Ook als je baby huilt of hoest is de liesbreuk duidelijk te zien. Dat komt omdat de druk op de buik dan toeneemt.
Soms hebben kinderen pijn, of ze zijn misselijk en moeten overgeven. Bij uitzonderingen kan de buikinhoud in de breuk beklemd raken. In dat geval doet het erg zeer en is de zwelling niet weg te duwen. Neem ik dat geval direct contact op met een arts.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Een liesbreuk gaat niet vanzelf over, je kind zal eraan geopereerd moeten worden. Dit verloopt onder narcose en meestal gaat het om een dagopname.
Hoewel het een kleine ingreep is, kunnen er zoals bij iedere operatie naderhand complicaties optreden. Zo kan je kind bijvoorbeeld plotseling koorts krijgen of erg ziek worden, de wond rood worden of ontsteken en de balzak bij een jongen kan opzetten. Bij dit soort klachten neem je contact op met de (huis)arts.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]