Zo herken je een liesbreuk bij je baby (en dit kun je eraan doen)

liesbreuk baby herkennen Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Je baby kan geboren worden met een liesbreuk, maar deze kan ook later ontstaan. Hoe je ‘m herkent en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Een liesbreuk komt vaker voor bij baby’s dan bij oudere kinderen. Dit komt omdat de buikwand van een baby nog heel soepel is en makkelijk kapot kan gaan.

Een liesbreuk ontstaat door een zwakke plek in die buikwand. Er kan een plooi van het buikvlies of een stukje van de darm naar buiten komen en dat zorgt voor een bobbel. Je kunt dit niet voorkomen; het is pure pech als je baby bij de geboorte een liesbreuk blijkt te hebben.

Lees verder onder de advertentie

Bij een zoon is die kans groter: het komt bij jongens namelijk tien keer zoveel voor als bij meisjes. In de meeste gevallen zit de liesbreuk rechts, maar het kan ook links of aan beide kanten voorkomen.

 

Hoe herken je het?

Het gaat om een zwelling in de lies die zacht aanvoelt. In liggende positie kan het zijn dat de bobbel niet voelbaar is, maar als je je baby rechtop houdt, verschijnt hij weer. Ook als je baby huilt of hoest is de liesbreuk duidelijk te zien. Dat komt omdat de druk op de buik dan toeneemt.

Lees verder onder de advertentie


Lees ook:
Alles over heupdysplasie bij je baby >


Heeft je baby er last van?

Soms hebben kinderen pijn, of ze zijn misselijk en moeten overgeven. Bij uitzonderingen kan de buikinhoud in de breuk beklemd raken. In dat geval doet het erg zeer en is de zwelling niet weg te duwen. Neem ik dat geval direct contact op met een arts.
 

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je eraan doen?

Een liesbreuk gaat niet vanzelf over, je kind zal eraan geopereerd moeten worden. Dit verloopt onder narcose en meestal gaat het om een dagopname.

Hoewel het een kleine ingreep is, kunnen er zoals bij iedere operatie naderhand complicaties optreden. Zo kan je kind bijvoorbeeld plotseling koorts krijgen of erg ziek worden, de wond rood worden of ontsteken en de balzak bij een jongen kan opzetten. Bij dit soort klachten neem je contact op met de (huis)arts.
 

Lees verder onder de advertentie

Bron: Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken