Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte waarbij het hersenvlies ontstoken raakt. Vooral bij baby’s zijn de symptomen moeilijk te herkennen, daarom: de belangrijkste punten op een rij.
Een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genoemd, ontstaat meestal door een bacterie of virus dat wordt overgedragen door hoesten en niesen. De virale vorm komt het meest voor – deze is niet zo heftig en vaak na een paar dagen over. Is de oorzaak een bacterie? Dan kunnen de gevolgen groter zijn: je kind kan er een (ernstige) handicap aan overhouden of zelfs overlijden. Daarom is het belangrijk dat de ziekte snel wordt herkend en behandeld.
Goed om te weten: via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen gevaccineerd tegen de mogelijke verwekkers van een hersenvliesontsteking (Haemophilus influenza B, pneumokokken en meningokokken C). Hierdoor komt de ziekte gelukkig veel minder vaak voor dan vroeger.
In principe kan iedereen een hersenvliesontsteking krijgen, maar een aantal groepen is extra kwetsbaar:
Lees ook
Moniek breit samen met ouderen slofjes voor baby’s in het ziekenhuis >
Zodra kinderen zelf kunnen aangeven wat ze voelen, zijn de symptomen makkelijker te herkennen. Bij baby’s is dit natuurlijk lastiger. Ben je bang dat jouw kind hersenvliesontsteking heeft? Let dan op de volgende verschijnselen:
Tip: controleer altijd de fontanel van je baby bij twijfel. Staat deze een beetje bol, dan kan dat betekenen dat er meer druk op zijn hoofd staat. En dit kan een teken van hersenvliesontsteking zijn.
Heeft jouw kind twee of meer van bovenstaande symptomen, neem dan contact op met de huisarts. Die zal je kind verder onderzoeken. Als hij of zij denkt dat het om hersenvliesontsteking gaat, worden jullie direct doorverwezen naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek. Mogelijk wordt je kind daarna behandeld met antibiotica.
Hoe lang je kind in het ziekenhuis moet blijven verschilt per kind en hoe snel de behandeling aanslaat. Soms mag iemand na slechts een paar dagen al naar huis, maar het kan ook weken (of in uitzonderlijke gevallen zelfs maanden) duren.
Bron: OvN / 24baby / Thuisarts.nl
Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!