Je kleuter heeft een onuitstaanbare bui, doet álles wat niet mag en haalt het bloed onder je nagels vandaan. Wat moet je doen? Leerkrachten van basisschool ‘Robert W. Coleman’ in de VS zeggen de oplossing te hebben: laat je kind mediteren.
Lees verder onder de advertentie
“Kinderen stil laten zitten lijkt onmogelijk, maar ze doen het zonder moeite”, zegt de schooldirecteur tegen Psychology-spot.com.
Simpel
Het meditatieproject kwam tot stand in samenwerking met de Holistic Life Foundation: een stichting die al meer dan tien jaar verschillende schoolprogramma’s voor kinderen opstelt. Het doel? Leerlingen niet meer op de ‘ouderwetse’ manier hoeven straffen. De aanpak was simpel: wanneer kinderen slecht gedrag vertoonden, konden ze zich terugtrekken in een apart ingericht lokaal en werden ze begeleid door een ervaringsdeskundige.
Lees verder onder de advertentie
Schoolprestaties
Al snel bleek het project een groot succes: leerlingen waren na meditatie minder opstandig, konden zichzelf beter beheersen én ze konden zich beter concentreren. Een logisch gevolg, zeggen psychologen van de Universiteit van Chicago. Zij volgden maar liefst 270.034 kinderen van 213 scholen die het meditatieprogramma toepasten en kwamen tot de conclusie dat niet alleen de sociale en emotionele vaardigheden, maar ook de schoonprestaties duidelijk verbeterden.
Lees verder onder de advertentie
Oefeningen
Of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Maar mocht je het willen proberen, dan hebben wij een paar meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet:
1. De astronaut Geef je kind een vrucht, sluit de ogen en doe alsof jullie een bezoekje brengen aan een andere planeet. Laat je kind goed aan de vrucht voelen, ruiken of misschien wel proeven en vraag tot in de details wat hij of zij ervaart. Het doel van deze oefening is het beter kunnen concentreren door het gebruik van al je zintuigen.
Lees verder onder de advertentie
2. Het weerbericht Ga samen zitten, sluit je ogen en vraag aan je kind wat voor weer het nu binnen is. Leg uit dat wanneer hij of zij zich fijn voelt, de zon schijnt. Is je kind bezorgd om iets, dan kan het bewolkt zijn. Belangrijk is om zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Vertel dan dat het helemaal niet uitmaakt dat je je een keer rot voelt, want je stemming verandert, net zoals het weer. Op deze manier maak je je kind bewuster van zijn of haar emoties.
3. De kikker Begin de oefening door samen een kikker na te doen. Vervolgens staan jullie stil en vraag je je kind als een kikker te ademen. (Langzaam inademen door de neus met een dikke buik, langzaam uitademen door de mond, zodat de dikke buik ‘leegloopt’.) Hierdoor leert je kind zich te richten op de ademhaling, waardoor hij of zij rustiger wordt.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Volkszanger Mart Hoogkamer zingt tegenwoordig niet alleen hits op het podium, maar ook slaapliedjes tot in de late (of vroege) uurtjes. Op 22 januari zijn hij en zijn vriendin Jennifer namelijk trotse ouders geworden van dochter Logan Nová Hoogkamer en dat maakt de zanger dolgelukkig.