De meeste kinderen kunnen geen genoeg krijgen van lekker spetteren en plonzen in een zwembad. Uiteraard is het dan wel opletten geblazen. Dit moet je weten over de zwemveiligheid van je peuter.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zwemmen
Zwemmen met je peuter is niet alleen hartstikke leuk, maar ook leerzaam en goed voor hun ontwikkeling. Kinderen die al op jonge leeftijd gaan zwemmen, maken ook allerlei andere ontwikkelingsstappen sneller, blijkt uit Australisch onderzoek. De zwemmende kinderen bleken beter in vaardigheden als knippen, kleuren en tekenen dan kinderen die niet al jong in het zwembad te vinden waren. Ook scoorden ze hoger op rekentestjes, spreekvaardigheid en geletterdheid.
Lees verder onder de advertentie
Zwemhulpmiddelen
Een peuter die nog niet kan zwemmen heeft voor alle veiligheid natuurlijk wel zwemhulpmiddelen nodig. Zo zijn er zwemvleugels (ook wel zwembandjes genoemd). Deze worden aangeraden voor kinderen die nog niet kunnen trappelen. Door deze opblaasbare bandjes blijft je kind drijven. De bandjes worden om de bovenarmen gedragen en zorgen ervoor dat het hoofd boven water blijft. Tip: schuif de zwembandjes om de bovenarmen van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze dan pas op. Kies voor vleugels met meerdere luchtkamers, zodat je kind ook blijft drijven als er een compartiment lek is. Je kunt ook kiezen voor een zwempakje met drijvers of een zwemvestje.
Veel zwembaden hebben speciale uurtjes voor het peuterzwemmen. Hierbij ga je met een groep ouders en jullie peuters onder begeleiding van een zwemdocent aan de slag. Spelenderwijs (met liedjes, spelletjes, speelgoed en dansjes) wordt je kind uitgedaagd om zich vrijer en vertrouwder door het water te bewegen. Met een beetje mazzel durft je kind dan al onder water te gaan, wat weer een groot voordeel is als later de ‘echte’ zwemlessen beginnen.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag