Misschien ben je zelf onderdeel van een regenbooggezin, of is homoseksualiteit iets wat veel voorkomt in jullie omgeving. Maar voor veel kinderen is homoseksualiteit een onderwerp dat niet dagelijks op tafel komt. Hoe zorg je er dan voor dat ze er onbevangen mee omgaan? Erover praten is de eerste voorwaarde.
Lees verder onder de advertentie
De grap is: kinderen zijn van nature onbevooroordeeld. Als homoseksualiteit een precair onderwerp wordt, komt dat dus hoogstwaarschijnlijk bij jou of jullie omgeving vandaan. Kinderen vinden iemand lief, of niet. Dat je als meisje ook verliefd kunt worden op een meisje, of als jongen op een jongen, is voor kleine kinderen doodnormaal.
Lees verder onder de advertentie
Toch: hoe ruimdenkend je zelf ook bent, de rest van de wereld is dat niet altijd. Doordat ze er simpelweg nooit mee te maken hebben gehad. Of zelf zijn opgevoed met vooroordelen over homoseksualiteit. Bovendien: in onze maatschappij heerst nog altijd de algemene opvatting dat een gezin uit een vader en een moeder met kinderen bestaat, of hooguit één ouder met kinderen alleen.
Ieder gezin is anders
Gelukkig veranderen de tijden snel en is homoseksualiteit een steeds gangbaarder onderwerp. Alleen, hoe maak je dat nu bespreekbaar met je kind? Om te beginnen: door je kinderen van jongs af aan te leren dat ieder gezin er anders uitziet. Ze hebben vast vriendjes of vriendinnetjes die alleen een moeder of een vader hebben. Of één ouder die veel ouder is dan de andere. Of die opgroeien in een co-ouderschap. Sommige kinderen hebben stiefouders. En anderen hebben twee moeders, of twee vaders, of: allebei.
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk praat je met een kind van vijf niet meteen over het seksuele aspect van homoseksualiteit. Voor hen is het simpelweg logisch dat twee meisjes of twee jongens van elkaar houden. Beaam dat. Wanneer ze iets ouder zijn, kun je ook de vooroordelen bespreekbaar maken. Hoe ga je om met kinderen die ‘homo’ of ‘lesbo’ als scheldwoord gebruiken? Waarom doen ze dat? Hoe ga je daarmee om? Benoem niet alleen wat ‘anders’ is aan homoseksuelen, maar juist wat hetzelfde is, want dat is nog altijd het meeste. Sex is bij de meeste gezinnen een onderwerp dat pas daarna volgt, al wijst onderzoek uit dat ook dat in veel huishoudens nog nauwelijks besproken wordt.
Juist omdat ‘homo’, ook op de basisschool, een veelgebruikt scheldwoord is, is het goed om de benaming gewoon te gebruiken. ‘Homo’ is geen scheldwoord. Het is iets normaals. Al is het natuurlijk niet zo gangbaar als heterorelaties, en dat mag je best benoemen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe opener je thuis praat over homoseksualiteit, hoe opener je kind er waarschijnlijk ook over is wanneer hij of zij zelf homo- of biseksueel blijkt. Het ene kind komt uit de kast wanneer hij achttien is, of ouder, het andere is er op zijn tiende al over uit.
Vind je het lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken, dan zijn er talloze kinderboeken te vinden over het onderwerp. Maar hoe normaler het is voor jou, hoe onbevangener je kind ermee zal omgaan.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.