Tuurlijk, het liefst stoppen ze zich vol met lolly’s, chips, koekjes en winegums. Toch zijn er manieren om je kind verantwoord te laten snoepen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak snoepen?
Natuurlijk zou het ideaal zijn als jouw kind werkelijk dol zou zijn op radijsjes en stukjes paprika. Maar de meeste kinderen vinden snoepen simpelweg hartstikke lekker (net als jij geniet van die oranje Tony-reep op de bank tijdens het Netflixen). Maar hoe vaak snoepen is nog enigszins verantwoord voor een kind? Volgens het Voedingscentrum mag af en toe snoepen heus wel, als er voor de rest gezond wordt gegeten. Het centrum tipt verder: ‘Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld een lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of te drinken al snel te groot is. Zo bevat een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en een snoepreep al gauw 220 kcal.’ Het advies geldt om kinderen van 4 tot 8 jaar een keer per dag iets kleins te snoepen te geven en één keer broodbeleg buiten de Schijf de Vijf (een boterham met Nutella, om maar een voorbeeld te noemen).
Lees verder onder de advertentie
Maak afspraken
Het is handig om het snoep op vaste tijden aan je kinderen te geven. Bijvoorbeeld elke middag bij de thee, of ’s avonds na het eten. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn, ook voorkomt het een hoop gezeur (‘maaaaaaam, mag ik iets lekkers?’). Hou je dan wel aan jouw vastgestelde regels, dan weten ze dat bedelen om een extra snoepje echt geen zin heeft.
Het wordt aangeraden om tussen de maaltijden door maximaal vier keer iets extra’s te eten en te drinken. Alternatieven om verantwoord te snoepen zijn groente en fruit, zoals stukjes appel, kiwi, aardbei en peer, net als snoeptomaatjes of schijfjes komkommer. Prik ze vast op een houten spiesje, dat ziet er leuk en kleurrijk uit – daar zijn kids toch gevoelig voor.
Lees verder onder de advertentie
Ook belangrijk
Iets keihard verbieden maakt het juist aantrekkelijk. Dat geldt voor alles in het leven, maar zeker voor snoepen. Roep dus niet steeds hoe slecht en ongezond snoep is, dat kan ervoor zorgen dat je kinderen er juist door geobsedeerd raken. Geef het goede voorbeeld door zelf ook niet te veel te snaaien (of vooruit: alleen als ze al op bed liggen).
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.