Watervrees en bedompte tribunes: er is geen ouder die staat te popelen om naar zwemles te gaan met zijn kind. In het kader van ‘leuker kunnen we het niet maken’, een overzicht van de ins en outs van misschien wel één van de belangrijkste diploma’s van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Voor zwemdiploma A staat gemiddeld 48 uur. Dik anderhalf jaar dus, wanneer je vakanties en ziekdagen incalculeert. De meeste zwemlessen duren namelijk geen heel uur. De 48 uur die de Nationale Raad Zwemveiligheid aanhoudt, zijn klokuren. Ga dus gerust uit van dik anderhalf jaar in tropische temperaturen, met je winterjas.
Het goede nieuws: diploma’s B en C zijn een stuk sneller in de pocket. In gemiddeld twaalf uur voor diploma B, en nog eens twaalf voor zwemdiploma C, om precies te zijn. Eh, dit zijn dus nogmaals wél klokuren.
Het slechte nieuws: veel kinderen doen er langer over dan gemiddeld. Doordat ze er voor hun vijfde levensjaar aan beginnen, bijvoorbeeld. Of door watervrees, of doordat je kind de techniek iets langzamer onder de knie heeft. Er zijn gelukkig ook kinderen die het juist een stuk sneller doen.
Het maakt niet uit hoe vaak je kind per week lest. Drie keer zwemmen per week, betekent niet automatisch sneller een diploma. Bovendien plaatst de Nationale Raad Zwemveiligheid vraagtekens bij de kwaliteit van zogenaamde snelcursussen.
Er bestaan verschillende zwemmethodes.Hier kun je zien wat die precies inhouden.
Gemiddeld kost zwemles tussen de 35 en 45 euro per maand, bij één keer les per week. De kosten per zwemschool variëren enorm. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Nationaal Fonds Kinderhulp geven, vaak samen met gemeenten, bijdragen aan ouders met lage inkomens.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.