Het is koud, kouder, koudst en dat betekent één ding: de schaatsen kunnen weer uit het vet. Heeft je kind nog nooit op de ijzers gestaan? Zo leert-ie het.
Lees verder onder de advertentie
Welke schaatsen?
Natuurlijk is het afwachten of je kind schaatsen wel leuk vindt. Het is daarom verstandig om niet meteen een duur paar schaatsen aan te schaffen – waar je kind bovendien snel weer uitgroeit. Kijk online eens rond of je een tweedehands paar op de kop kunt tikken, of huur schaatsen voor je kind voor een paar euro per uur bij de plaatselijke schaatsvereniging.
Ook kun je overwegen om te beginnen met glij ijzers of een verstelbare kinderschaats: een schaats die in drie maten verstelbaar is en dus ‘meegroeit’ met de voeten van je kind.
Verder pak je je kind natuurlijk goed in met handschoenen, een muts en warme kleding. Omdat schaatsen met vallen en opstaan gaat, zijn kniebeschermers en een helm geen overbodige luxe.
Lees verder onder de advertentie
Waar ga je schaatsen?
Schaatsen op natuurijs is natuurlijk het leukst, maar dan moet je wel geluk hebben met de vorst. Bovendien is het voor een kind lastiger om te leren schaatsen op een bevroren sloot of meer. Bij een schaatsvereniging zijn er bijna geen oneffenheden op de baan en is de kans op vallen dus kleiner.
Laat je kind eerst buiten de schaatsbaan – of op de kant langs de sloot – wennen om op schaatsen te staan. Daarna houd je op het ijs zijn hand vast en probeer je samen voorzichtig een aantal stappen te zetten. Nog beter: laat je kind een stoel of ander object vasthouden dat op het ijs staat. Zo kan-ie z’n evenwicht beter bewaren en voorkom je dat je samen eventueel onderuit gaat.
Laat je kind proberen om langzaam één voet af te zetten en de andere voet een stukje verder te schuiven. Leer hem om lichtjes door de knieën te buigen, zodat hij beter in evenwicht staat. Blijf in het begin dicht in de buurt en als je merkt dat hij wat meer durft, laat je hem voorzichtig een paar meter alleen schaatsen. Om te remmen kan je kind zijn knieën lichtjes buigen en de achterkant van zijn schaatsen naar buiten duwen, terwijl hij de voorkant naar binnen beweegt – net als bij skiën. Lukt dat niet, dan kan hij natuurlijk ook rustig uitglijden tot hij stilstaat.
Valt je kind op het ijs? Als hij met een stoel of ander object schaatst, leer je hem dat hij via de stoel weer omhoog moet kruipen. Lukt dat niet, dan is het verstandig als hij eerst op zijn knieën gaat zitten en daarna probeert omhoog te komen.
Lees verder onder de advertentie
Schaatsles
Heeft je kind er plezier in en wil hij het schaatsen beter onder de knie krijgen, dan kun je natuurlijk kiezen voor schaatslessen. Verschillende schaatsverenigingen bieden schaatslessen aan voor kinderen. Je kind leert dan de juiste techniek en hoe hij zijn evenwicht het beste moet bewaren. Kijk bijvoorbeeld hier welke schaatsvereniging bij jou in de buurt is.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.