Sociale vaardigheden zijn belangrijk in onze maatschappij. Maar wat houdt dit precies in en hoe help je je kind bij het ontwikkelen van deze skills?
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn sociale vaardigheden?
Sociale vaardigheden zijn eigenschappen die helpen om sociaal om te gaan met andere mensen. Denk hierbij aan contact leggen met anderen, interesse tonen, een gesprek beginnen, omgaan met kritiek en opkomen voor jezelf. Maar ook beleefdheden en sociaal wenselijk gedrag zoals ‘dank je wel’ en ‘alsjeblieft’ zeggen vallen hieronder. Sommige kinderen leren sociale vaardigheden makkelijker aan dan andere leeftijdsgenootjes die er meer moeite mee hebben, bijvoorbeeld die erg verlegen zijn of ongeremd in hun uitingen (schreeuwen, voordringen of slaan). Goede sociale vaardigheden zijn belangrijke tools om vriendschappen mee op te bouwen en fijn met anderen om te kunnen gaan, ook in het volwassen leven.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontwikkelen deze vaardigheden zich?
Kinderen krijgen veel sociale vaardigheden vanuit huis mee. Aan tafel kletsen jullie over hoe de dag was, jullie maken grapjes en ze leren excuses aan te bieden als ze hun broertje pijn doen. Een goed voorbeeld doet ook goed volgen: ze zien hoe jij een gesprekje hebt met de bakker, en ‘goedendag’ en ‘dank je wel’ zegt. Ook op school of het dagverblijf steken kinderen veel op. Bij het samenspelen met andere kinderen worden de sociale vaardigheden goed gevormd. Om mee te mogen spelen met tikkertje moet je kind durven vragen of hij mee mag doen. Er moeten spelregels gevolgd worden, ze moeten op hun beurt wachten en leren om tegen hun verlies te kunnen. Ruzies worden gemaakt en bijgelegd, banden worden gesmeed.
Je kunt je kind helpen door zelf het goede voorbeeld te geven: laat zien hoe jij vreemden aanspreekt, een praatje maakt met andere moeders op het schoolplein, vrienden thuis uitnodigt en mensen recht in de ogen aankijkt. Is je kind een beetje verlegen? Oefen dan samen in een rollenspel bepaalde sociale vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je iemand aanspreekt. Al spelenderwijs leer je je kind dat hij duidelijk moet spreken en iemand goed moet aankijken, dat het handig is om open vragen te stellen (‘waarom vind jij dat spelletje leuk?’) en hoe je naar een ander luistert. Geef je kind een complimentje als je bijvoorbeeld ziet dat hij in de speeltuin op een leuke manier contact legt met een ander kindje.
Lees verder onder de advertentie
Wat als het niet goed gaat?
Als oefenen thuis niet helpt, zou je eraan kunnen denken om je kind een sociale vaardigheidstraining te laten volgen bij een deskundige. Deze worden aangeboden door coaches, psychologen en centra voor Jeugdgezondheidszorg.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.