Tegen het eind van je zwangerschap krijg je ongetwijfeld van je verloskundige of gynaecoloog het verzoek om een geboorteplan te schrijven. Maar hoe pak je dat aan? Lees hier hoe je zo’n plan maakt, en wat er wel (of niet) in moet staan.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen wat betreft de bevalling vastlegt. Dan kan in een paar zinnen, tot maximaal twee A4-pagina’s gedaan worden. Waarom wordt dit eigenlijk van je gevraagd? De reden is vrij simpel: het geboorteplan wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen jou en degene die jou tijdens de bevalling begeleidt. Zo weet de desbetreffende gynaecoloog of verloskundige meteen wat jouw eventuele angsten zijn, wat je graag wel of juist niet wilt en waar rekening mee gehouden moet worden. Handig, dan hoef je dat dus niet tussen het hijgen en puffen door duidelijk te maken. Het plan schept helderheid tussen alle betrokkenen en is een houvast voor het medisch personeel.
Lees verder onder de advertentie
Wat zet je erin?
Allereerst: jouw wensen. Die zijn het belangrijkste, dus daar begin je mee. Werk puntsgewijs en hou het overzichtelijk. Wil je graag in het ziekenhuis of thuis bevallen? Wie wil je daarbij hebben? En wat verwacht je van diegene? Je kunt het heel gedetailleerd maken: in welke houding je wilt bevallen, welke muziek er op moet staan, of er foto’s en video’s gemaakt mogen worden (en door wie) en of stagiaires welkom zijn. Ook kun je je wensen wat betreft pijnbestrijding vastleggen. Net als wie de beslissingen neemt tijdens de bevalling als jij daar niet meer toe in staat bent. En wat wil je na de bevalling? Moet de placenta bewaard worden, wil je je baby meteen aan je borst, wanneer en door wie wordt de navelstreng doorgeknipt? Schrijf je wensen puntsgewijs op en begin met wat het allerbelangrijkste voor je is, en werk zo je lijstje af.
Lees verder onder de advertentie
Angsten
Naast je wensen kun je ook je angsten in het geboorteplan zetten. Niet alleen werkt het voor jezelf verhelderend en therapeutisch om deze gedachten eens op papier te zetten, voor je verloskundige is het ook fijn om te weten waar jij eventueel bang voor bent. Misschien kan er al iets van jouw angst worden weggenomen, waardoor je meer ontspannen de bevalling in gaat.
Lees verder onder de advertentie
Wat hoeft er niet in?
Het heeft geen zin om er irreële verwachtingen in te zetten, zoals: ‘Ik wil helemaal geen pijn voelen’ of ‘Ik wil absoluut geen keizersnee’. Soms loopt een bevalling nu eenmaal anders dan verwacht en moeten artsen overgaan tot een vacuümverlossing of spoedkeizersnee. Wel kun je je wensen over zulke ingrepen ook papier zetten, voor in het geval dát. Bijvoorbeeld dat je na de keizersnee graag je baby bij je wilt hebben op de verkoeverkamer – mits dat medisch verantwoord is.
Lees verder onder de advertentie
En bij een geplande keizersnee?
Ook als je een geplande keizersnee krijgt is het nuttig om je wensen vast te leggen in een geboorteplan. Zoals wie er bij de ingreep aanwezig mag zijn (meestal is dit maar één persoon), of je er een professionele geboortefotograaf bij wilt hebben (hier moet je van te voren toestemming voor krijgen van het ziekenhuis). Maar ook wat er na de keizersnee gebeurt: wil je meteen huid op huid contact, dus dat je kindje niet meteen gewassen en aangekleed wordt? Wie blijft er bij de baby als jij gehecht wordt? Ook afspraken over borstvoeding kun je hierin opschrijven.
Allereerst bespreek je nog tijdens je zwangerschap het geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog. In dit gesprek wordt dan meteen duidelijk hoe haalbaar jouw wensen zijn, en of er misschien nog iets ontbreekt in je plan. Vervolgens gaat dit plan in jouw dossier. Zorg voor de zekerheid voor extra printjes: eentje in je ziekenhuistas en eentje voor thuis.
Lees verder onder de advertentie
Let op!
Een geboorteplan biedt geen garantie dat jouw bevalling ook zo gaat verlopen, zoals gezegd laat een geboorte zich niet honderd procent voorspellen en lopen de dingen soms anders. Dat betekent ook dat jij óók altijd van gedachten mag veranderen. Misschien heb je opgeschreven dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, maar voelt het thuis zo fijn en vertrouwd dat je het klusje toch liever daar afmaakt. Of heb je gezegd dat je zo natuurlijk mogelijk wilt bevallen, maar schreeuw je na 24 uur weeën om een ruggenprik. Het geboorteplan is een leidraad, maar hou je er niet te krampachtig aan vast.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.