Inmiddels heb je ‘m waarschijnlijk gezien: de veelbesproken aflevering van YouTube-serie BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland. Veel ouders zien de heftige gebeurtenissen als haakje om met hun kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag te praten. Hoe pak je dat aan?
Lees verder onder de advertentie
We zetten een aantal tips van Dance4Life, een organisatie die zich inzet voor onveilige seks en seksueel geweld onder jongeren, op een rij.
Verdiep je in het onderwerp
Voordat je het gesprek aangaat, is het natuurlijk belangrijk dat je je verdiept in het onderwerp. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag precies, wat is de betekenis van bepaalde termen, zoals victim blaming, en hoe weet je of jouw kind te maken heeft (gehad) met grensoverschrijdend gedrag? Op websites als Dance4Life, Nederlands Jeugdinstituut, kenniscentrum Rutgers en Huiselijkgeweld.nl vind je een hoop informatie.
Lees verder onder de advertentie
Praat open (en positief) over seks
Met je kind praten over seks voelt misschien wat ongemakkelijk, maar seksuele voorlichting is enorm belangrijk. En dan hebben we het niet alleen over de biologische kant óf de gevaren ervan, zoals een ongeplande zwangerschap of een soa. Belangrijk is om ook de positieve en fijne kant van seks te belichten. Bij het geven van seksuele voorlichting geldt: hoe eerder, hoe beter. Maar stem het gesprek wel af op de leeftijd van je kind. Bespreek ook het belang van toestemming geven, grenzen stellen en die van een ander accepteren. Seks is alleen oké als beide partijen daarmee instemmen. Een term die je nu vaak voorbij ziet komen is victim blaming, wat betekent dat je het slachtoffer de schuld geeft. Bijvoorbeeld door opmerkingen te maken als ‘Je had ook wel een erg kort rokje aan’ of ‘Waarom heb je geen ‘nee’ gezegd?’ Willy van Berlo van kenniscentrum Rutgers vertelde het duidelijk in de aflevering van BOOS: “De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat, en niet bij degene die het overkomt.”
Lees verder onder de advertentie
Stop met stereotypes
Jongens zijn stoer, meisjes zijn schattig en lief: een bekend stereotyperend beeld. En klinkklare onzin natuurlijk. Die stereotypes komen ook terug in gesprekken over seksualiteit. Zo worden jongens die seks hebben (door leeftijdsgenoten) vaak gezien als stoer en meisjes als ordinair. Daarnaast kunnen jongens het gevoel hebben dat zij er niet bij horen als zij nog geen seks hebben gehad. Het is belangrijk om dit soort stereotypes en overtuigingen te bespreken met je kind.
Natuurlijk is het bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag belangrijk, maar kijk ook eens naar je eigen gedrag. Maak je misschien (onbewust) weleens stereotyperende, seksistische opmerkingen of grapjes? Dan is de kans groter dat je kind dit later overneemt of zulke opmerkingen als ‘normaal’ ziet. Daarnaast is het goed om de grenzen van je kind serieus te nemen. Heeft-ie bijvoorbeeld geen zin om opa of oma een knuffel te geven? Dwing hem dan niet om dat te doen.
Lees verder onder de advertentie
Leer je kind over empathie
Leg uit hoe je rekening houdt met de gevoelens van een ander. Wat doe je als iemand een bepaalde aanraking niet fijn vindt? Hoe reageer je daarop? Noem een voorbeeld, zoals een hand op een been of rug leggen. Dat maakt het begrijpelijker en tastbaarder. Benoem ook het belang van grenzen stellen en het accepteren van andermans grenzen.
Lees verder onder de advertentie
Praat met meisjes én jongens
Misschien heb je ‘m wel voorbij zien komen op social media, de quote ‘educate your son’. Ofwel: het gaat er niet om dat we onze dochters weerbaarder maken, maar dat we onze zoons opvoeden. Nu is het volgens kenniscentrum Rutgers inderdaad zo dat vooral jongens en mannen zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag, maar het is belangrijk om met zowel jongens áls meisjes in gesprek te gaan over grenzen stellen en accepteren.
Lees verder onder de advertentie
Leer je kind om iemand aan te spreken op z’n gedrag
Als jongeren getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag vinden ze het vaak lastig om een leeftijdsgenoot daarop aan te spreken. Door met je kind in gesprek te gaan, kunnen we er in de toekomst hopelijk voor zorgen dat mensen zich durven uitspreken als zij seksueel grensoverschrijdend gedrag zien gebeuren.
Wil je met iemand praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan gratis, vrijblijvend en anoniem contact op met:
Slachtofferhulp Nederland (0900-0101, ma t/m vr 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)
Centrum Seksueel Geweld (0800-0188, 24/7 bereikbaar. Chat ma t/m vr 16.00 – 06.00 uur, za en zo van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl)
Mind Korrelatie (0900-1450, ma t/m vr van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl)
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag