Poëzie is populair: zo schrijf je een leuk sinterklaasgedicht voor (of met) je kind

Sinterklaas horror Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Haal de dichter in jezelf naar boven, want dit jaar zetten we vol in op het schrijven van sinterklaasgedichten. Poëzie is namelijk een enorme hit op TikTok. En dus kun je als ouder (eh, Sinterklaas) natuurlijk niet achterblijven.

Lees verder onder de advertentie

‘Sint heeft uren zitten denken, wat ik Emma zal schenken’. Met dit rijmpje kun je bij een peuter nog wel aankomen, maar niet bij je TikTok-fan in huis. Die zien tegenwoordig tijdens het swipen zoveel poëzie voorbijkomen, dat het je duizelt. Persoonlijke gedichten maken en voordragen is dé trend bij de jeugd. Hoe leuk is het dan om voor jouw kind een eigen sinterklaasgedicht te maken? En wees nu eerlijk: hoe spannend vond jij het – toen je nog jong was – om zo’n briefje van Sint en Piet open te vouwen en voor te lezen?

Lees verder onder de advertentie

Doe klassieke sinterklaasgedichten in de ban en sla aan het rijmen. Raak niet meteen in paniek als je het voor het eerst doet. We helpen je op weg met een aantal handige tips. En laat je daarnaast assisteren met deze slimme rijmmachine.

6x zo schrijf je een sinterklaasgedicht voor of met je kind

  1. Kies een leuk onderwerp. Bedenk een leuk onderwerp waar je kind van houdt, zoals dieren, boeken, of tekenfilmfiguren. Je maakt het gedicht nog persoonlijker door in te gaan op specifieke interesses.
  2. Gebruik eenvoudige taal. Gebruik woorden en zinnen die passen bij hun leeftijd en niveau. Vermijd te ingewikkelde woorden of zinsconstructies.
  3. Rijm en ritme. Rijm is natuurlijk een belangrijk element van een sinterklaasgedicht. Probeer eenvoudige rijmschema’s te gebruiken, zoals AABB of ABAB. Zorg ervoor dat het gedicht een fijn ritme heeft, zodat je kind er met plezier naar luistert of het zelf kan (voor)lezen.
  4. Maak het persoonlijk. Voeg persoonlijke elementen toe aan het gedicht, zoals de naam van je kind en de leeftijd. Noem ook specifieke gebeurtenissen die dit jaar zijn gebeurd. Dit maakt het gedicht extra speciaal.
  5. Positieve boodschap. Zorg er altijd voor dat het gedicht een positieve boodschap overbrengt: een complimentje voor het gedrag van je kind of behaalde prestaties. Sinterklaasgedichten zijn bedoeld om kinderen een goed gevoel te geven.
  6. Maak grapjes. Kinderen houden van humor. Probeer grappige elementen in het gedicht te verwerken, zoals woordspelingen, gekke situaties, of humoristische anekdotes over je kind. Dit tovert ongetwijfeld een glimlach op hun gezichtje.

Laat je helpen door een rijmmachine

Kom je er de komende weken toch niet lekker uit met het dichten, dan is er altijd nog de handige rijmmachine, waar meteen een persoonlijk gedicht voor je kind uitrolt. Het werkt als volgt: je gaat naar Sinterklaasgedichtenmaken.nl en vult de velden in met de naam, leeftijd, woonplaats, karakter en hobby’s van je kind. In een handomdraai is daar je gepersonaliseerde gedicht. Nog niet blij met het resultaat? Geef dan de rijmmachine dan een nieuwe opdracht.

Lees verder onder de advertentie

Sinterklaasavond wordt extra leuk als je er een heus TikTok-feestje van maakt. Compleet met versierd podium in de woonkamer om de gedichten op voor te dragen. Of maak van karton een poppenkast in de vorm van een (mobiel) beeldscherm.

Meer tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht vind je op sinterklaasgedichtenmaken.nl.

Meest bekeken