Zó slaapt je baby de nachten snel door

zo slaapt baby nachten door Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Drie op de vijf ouders ervaren het eerste jaar na de geboorte van hun baby een structureel slaapgebrek. Dit terwijl voldoende slaap noodzakelijk is voor de gezondheid, voor zowel de baby als de ouder(s). In dit artikel geeft kinderslaapcoach Myrthe Stapper een paar praktische tips om te zorgen dat jij én je baby snel de nachten doorslapen.

Lees verder onder de advertentie

1. Geef overdag met regelmaat voeding

Dit klinkt logisch, maar toch komt het vaak voor dat baby’s overdag te weinig voeding krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze veel slapen en ouders bang zijn om hun slapende baby wakker te maken. Hierdoor hebben baby’s ’s avonds en ’s nachts logischerwijs meer honger waardoor ze vaker wakker worden. Het dag- en nachtritme is dan omgedraaid.

Lees verder onder de advertentie

Een baby af en toe wakker maken uit de slaap is op geen enkele manier schadelijk en is juist een advies wanneer je wilt dat je baby snel de nachten doorslaapt. Zo reguleer je de slaap én creëer je een dag en nachtritme.
 

2. Reguleer de slaap van je baby overdag

Veel ouders laten hun baby overdag weinig slapen in de hoop dat de baby de nacht dan extra goed slaapt. Niets is minder waar. Baby’s die overdag te weinig slapen zijn zo vermoeid dat ze moeilijker in een diepe slaap belanden en ’s nachts juist vaker wakker worden. Een baby die overdag echter té veel slaapt, is ook vaker wakker in de nacht – omdat hij simpelweg niet meer moe is of te weinig voeding heeft gekregen overdag.

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel een baby aan slaap nodig heeft, hangt van de leeftijd af. Een pasgeboren baby heeft nog veel slaap nodig maar naarmate een baby ouder wordt neemt de slaapbehoefte overdag in een snel tempo af. Zo heeft een baby van drie maanden nog zo’n vijf uur slaap nodig overdag, terwijl een baby van acht maanden niet meer dan drie uur slaap nodig heeft.
 

Lees ook
Lekker slapen: fijne babymatrasjes op een rij >

 

Lees verder onder de advertentie

3. Creëer een dag- en nacht ritme

Dit doe je op verschillende manieren. Onder andere door je baby overdag voldoende voeding te geven, door de slaap overdag te reguleren én door de wakkertijd te onderscheiden van de slaaptijd. Myrthe adviseert om gedurende de slaaptijd niet te hard tegen je baby te praten en geen onnodige interactie te laten plaatsvinden. Bewaar die interactie maar voor de wakkertijd.

Lees verder onder de advertentie

Ook is het slim om de omgeving waarin je baby slaapt áltijd goed donker te maken. Dus ook overdag. Donker stimuleert de aanmaak van melatonine en dat bevordert de slaap. Zo leert je baby al snel het verschil tussen dag- en nacht óf anders gezegd: tussen wakker én slaaptijd.
 

4. Leer je baby om zelfstandig in slaap te vallen

Dit is belangrijk wanneer je wilt dat je baby snel gaat doorslapen. Wanneer je baby niet zelfstandig in slaap valt en bijvoorbeeld altijd de borst of fles nodig heeft om in slaap te vallen, zal je baby dat élke keer nodig hebben wanneer hij in de nacht wakker wordt. Ouders verwarren dit wakker worden vaak met honger, terwijl het vooral ligt aan het niet goed genoeg zelfstandig in slaap kunnen vallen.

Lees verder onder de advertentie

Werken aan het zelfstandig in slaap vallen kan op verschillende manieren. Hoe? Bekijk het in deze video. In deze video vertel ik hoe je je pasgeboren baby kunt kalmeren en hoe je langzaam kunt toewerken naar het in een ledikant slapen.

 

Lees ook
Dit zijn de fijnste dekens om je baby warm te houden >

 

Lees verder onder de advertentie

5. Heb reële verwachtingen

Misschien wel één van de belangrijkste punten. Het is niet realistisch om te verwachten dat een baby van 6 weken al doorslaapt, zonder ook maar een enkele voeding. Echter is het ook niet nodig om maandenlang de nachten in de weer te zijn met je baby. Natuurlijk, de ene baby zal van zich zelf goed slapen, terwijl een andere baby meer hulp nodig heeft.

Wanneer jij en je baby slaaphulp nodig hebben is het slim om met een gecertificeerd kinderslaapcoach aan de slag te gaan. Iedereen mag zichzelf namelijk kinderslaapcoach noemen. Een gecertificeerd kinderslaapcoach is daadwerkelijk bevoegd én opgeleid in het vakgebied.
 

Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl

 

 

Meer tips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken