Zo vaak plassen is gezond voor je kind

plassen bij kinderen Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Je kind is zindelijk: hoppakee, weg met die luiers. Maar hoe vaak plassen is eigenlijk gezond en hoe voorkom je een blaasontsteking bij je kind? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak plassen is normaal?

De ene persoon gaat elk uur naar het toilet, de ander houdt maar eens in de paar uur een plaspauze. Natuurlijk hangt het toiletbezoek samen met de hoeveelheid die je op een dag drinkt.
 
Het is goed en gezond als je kind ongeveer zes tot zeven keer op een dag plast. Vaker is geen probleem, minder vaak liever niet. Deze plasmomenten zijn te verdelen over de dag – het beste is ’s ochtends twee keer, ’s middags drie keer en ’s avonds nog eens twee keer.

Als je kind zich aanleert om elke keer als hij gaat plassen ook gaat drinken, dan vult zijn blaas zich regelmatig. Zo kan hij goed oefenen met plassen en krijgt hij geen last van plasproblemen, zoals een luie blaas. Daarbij voelt je kind geen aandrang meer en plast hij niet vaak genoeg.

Lees verder onder de advertentie

 

De houding

Je kind moet leren goed te luisteren naar zijn blaas. Je kunt hem daarbij helpen door te benadrukken dat hij direct naar het toilet moet gaan als hij voelt dat hij moet plassen.

Lees verder onder de advertentie

Ook is het belangrijk dat je kind ontspannen op het toilet zit. Dus niet vlug een plasje plegen, maar rustig de tijd nemen – ook al gaat het maar om een paar druppels. Let op de houding: laat je kind zittend plassen (ook jongens), met een rechte rug en voeten op de grond. Eventueel kun je je kind een voetensteuntje laten gebruiken.

 

Lees ook:
Is jouw kind nog niet zindelijk? Opvoedkundige geeft handige tips >

Lees verder onder de advertentie

 

Blaasontsteking

Als je kind het gevoel heeft dat hij heel vaak moet plassen, maar er komt op het toilet bijna niets uit, dan is de kans groot dat hij een blaasontsteking heeft. Plassen doet dan ook pijn. Een blaasontsteking ontstaat als er urine in de blaas achterblijft, bijvoorbeeld omdat je kind zijn plas lang ophoudt of niet lang genoeg ‘uitplast’. Ga altijd met je kind naar de huisarts.

Om blaasontsteking te voorkomen, leer je je kind dat hij op tijd moet gaan plassen. Dus heeft hij aandrang? Meteen naar het toilet. Laat hem rustig de tijd nemen om te plassen en van voor naar achteren afvegen, om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Ook voldoende drinken is erg belangrijk, zeker zes bekers per dag. Leer je kind aan dat hij bij elke maaltijd en drie keer tussendoor wat drinkt. Een geheugensteuntje voor hem: is zijn plas mooi licht van kleur? Dan heeft hij genoeg gedronken die dag.

Lees verder onder de advertentie

 

Bedplassen

Kinderen worden over het algemeen zindelijk tussen de 1,5 en 3 jaar oud. De meeste kinderen voelen goed aan wanneer ze moeten plassen als ze een jaar of 5 zijn. Maar sommige kinderen hebben daar meer moeite mee en plassen ’s nachts nog regelmatig in bed. Dat gebeurt niet met opzet en het is ook niet zo dat een kind teveel gedronken heeft. Hij is zich ’s nachts gewoon nog niet bewust van de aandrang van het plassen en het lichaam laat de urine dan vanzelf lopen.

Je kunt je kind op een vast tijdstip ’s nachts wakker maken en hem naar het toilet laten gaan. Ongeveer 1,5 uur nadat hij naar bed is gegaan is vaak een goed moment. Ook kun je de plaswekkermethode toepassen. Dit is een training waarbij je kind leert om wakker te worden als de blaas een signaal afgeeft dat hij vol is.

Lees verder onder de advertentie

 

Bron: Maxima Medisch Centrum

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken