Het klinkt als een foute horrorfilm, maar helaas: babyfoons kunnen écht worden gehackt. En omdat geen enkele ouder zit te wachten op pottekijkers in de kinderkamer, zetten we wat tips voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Zet de camera uit als je ‘m niet gebruikt
Klinkt logisch, maar veel mensen vergeten dit. Doe de camera alleen aan op de momenten dat het nodig is. Als je kind een middagdutje doet of als-ie ’s avonds gaat slapen, bijvoorbeeld.
Zorg dat de software up to date is
Heb je een WiFi-babyfoon, zorg dan dat je altijd de laatste software-update hebt geïnstalleerd. Soms gebeurt dat automatisch, maar lang niet altijd.
Kies een sterk wachtwoord
Bij babyfoons die draaien op WiFi moet je vaak een wachtwoord instellen. Maak het hackers niet te makkelijk en kies in plaats van [babynaam]123 voor een sterk wachtwoord met hoofdletters, kleine letters, cijfers en vreemde tekens.
Maak je via de gekoppelde app een account aan voor je kind? Vul dan niet de hele shebeng in, maar deel alleen de noodzakelijke informatie.
Maak een apart netwerk voor je camera
Hoewel een slapende baby natuurlijk hartstikke leuk is om naar te kijken, zijn hackers daar niet zo in geïnteresseerd – ze gebruiken de camera om te kunnen inbreken op andere apparaten die verbonden zijn met internet. Zorg er daarom voor dat je een apart WiFi-netwerk hebt (uiteraard beveiligd met een sterk wachtwoord) voor de babyfoon.
Lisa’s peuter Bobbi vond het lastig om in haar eigen bed te slapen en lag daarom negen van de tien keer tussen haar ouders in. Tot Lisa begon met slaaptraining. “Nooit verwacht dat ik haar binnen een week in haar bedje zou krijgen.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).