Met een vlokkentest kun je tijdens de zwangerschap zien of jouw ongeboren kind een genetische afwijking heeft. Maar hoe werkt zo’n test precies? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
De vlokkentest wordt uitgevoerd vanaf elf weken tot dertien weken zwangerschap. De gynaecoloog haalt met een slangetje of naald weefsel (ook wel ‘vlokken’ genoemd) van de placenta uit de baarmoeder. Dit kan op twee manieren: via de buikwand of via de vagina. Welke techniek gebruikt wordt, bepaalt de arts tijdens de ingreep: het is afhankelijk van de positie van de placenta en de ligging van de baarmoeder.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: na een vlokkentest is er een risico op een miskraam door de ingreep: 1 op 500 vrouwen kreeg na afloop een miskram.
Via de vagina
Wordt er weefsel afgenomen via de vagina? Dan gebruikt de gynaecoloog een dun slangetje, dat met een eendenbek en onder begeleiding van een echo wordt ingebracht. Het inbrengen van de spreider kan een vervelend gevoel geven, maar het afnemen van weefsel is niet pijnlijk. Een verdoving is daarom niet nodig.
Tijdens een vlokkentest via de buikwand wordt de huid wél verdoofd. Daarna prikt de arts met een dunne naald tot in de moederkoek en worden de vlokken opgezogen- veel vrouwen omschrijven dit gevoel als ‘menstruatiepijn’.
Lees verder onder de advertentie
En dan?
Als er weefsel via de vagina is afgenomen, kun je een paar dagen last hebben van vaginaal bloedverlies. Na een behandeling via de buikwand kun je lichte buikpijn ervaren.
De uitslag is meestal binnen twee weken bekend en wordt telefonisch doorgegeven. Is de uitslag afwijkend? Dan kun je vaak al een dag daarna langskomen voor een gesprek met de arts over de mogelijke vervolgstappen.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.