Met een vlokkentest kun je tijdens de zwangerschap zien of jouw ongeboren kind een genetische afwijking heeft. Maar hoe werkt zo’n test precies? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
De vlokkentest wordt uitgevoerd vanaf elf weken tot dertien weken zwangerschap. De gynaecoloog haalt met een slangetje of naald weefsel (ook wel ‘vlokken’ genoemd) van de placenta uit de baarmoeder. Dit kan op twee manieren: via de buikwand of via de vagina. Welke techniek gebruikt wordt, bepaalt de arts tijdens de ingreep: het is afhankelijk van de positie van de placenta en de ligging van de baarmoeder.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: na een vlokkentest is er een risico op een miskraam door de ingreep: 1 op 500 vrouwen kreeg na afloop een miskram.
Via de vagina
Wordt er weefsel afgenomen via de vagina? Dan gebruikt de gynaecoloog een dun slangetje, dat met een eendenbek en onder begeleiding van een echo wordt ingebracht. Het inbrengen van de spreider kan een vervelend gevoel geven, maar het afnemen van weefsel is niet pijnlijk. Een verdoving is daarom niet nodig.
Tijdens een vlokkentest via de buikwand wordt de huid wél verdoofd. Daarna prikt de arts met een dunne naald tot in de moederkoek en worden de vlokken opgezogen- veel vrouwen omschrijven dit gevoel als ‘menstruatiepijn’.
Lees verder onder de advertentie
En dan?
Als er weefsel via de vagina is afgenomen, kun je een paar dagen last hebben van vaginaal bloedverlies. Na een behandeling via de buikwand kun je lichte buikpijn ervaren.
De uitslag is meestal binnen twee weken bekend en wordt telefonisch doorgegeven. Is de uitslag afwijkend? Dan kun je vaak al een dag daarna langskomen voor een gesprek met de arts over de mogelijke vervolgstappen.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Nu Jennifer Hoffman ouder, wijzer én moeder is, realiseert ze zich dat ze haar lichaam niet altijd heeft gewaardeerd. Voor de lens van fotograaf Jasper Suyk ging ze uit de kleren.
Sanne (35) is moeder van een dochter (1,5). Ze viert oud en nieuw dit jaar bewust alleen en geniet er met volle teugen van. Waarom ze andere moeders of ouders aanraadt dit ook te doen deelt ze met ons.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4) en dochter (1). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.