Een chocoladeletter als schoencadeautje of een Playstation: de meningen over wat ‘normaal’ is voor Sinterklaascadeaus lopen nogal uiteen. Hoe zorg je ervoor dat je je kind niet teveel verwent met Sinterklaas?
Lees verder onder de advertentie
Het opvallende is, volgens orthopedagoog-generalist Fiona Craenen, dat dat vooral een punt is bij ouders, en niet bij kinderen. “Kinderen zijn op het moment suprême meestal blij met wat ze krijgen.” Niet dat daar volgens haar een normaal in is; die hangt af van de normen en waarden van de ouders – en hun mogelijkheden. Fiona: “Belangrijk is dat je kinderen op voorhand vertelt dat Sinterklaas niet alles kan betalen. Laat je kinderen daarom cadeaus uitzoeken in verschillende prijscategorieën. Nee, natuurlijk krijgen ze niet alles, maar dat is meteen een les omgaan met teleurstellingen.”
Lees verder onder de advertentie
Vast budget
Dat het ene kind nu eenmaal meer krijgt met Sinterklaas dan het andere, is niet te voorkomen, stelt ze. “Blijf daarom bij jezelf, en houd vast aan de afspraken die je hebt gemaakt. Bouw er vooral veel gezelligheid omheen, zodat de cadeaus niet centraal staan.”
Lees verder onder de advertentie
Zelf hanteert ze, met kinderen van zes, tien en twaalf, altijd een vast budget. “En met de kinderen heb ik afgesproken hoe vaak ze hun schoen mogen zetten, en wanneer. Wel zo duidelijk.
Natuurlijk, ook haar kinderen vragen weleens waarom klasgenoten elke dag hun schoen mogen zetten, en zij ‘maar’ twee keer per week. Fiona’s antwoord: “Bij iedereen is het anders, dit is bij ons de afspraak.” Prima te behappen voor kinderen, denkt ze: “In ieder gezin gelden sowieso andere regels.” Een keer spontaan extra schoen zetten, kan altijd nog, vindt ze. “Bedenk vooral: als je je gek laat maken door hoe anderen het doen, is het einde zoek.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag