Een chocoladeletter als schoencadeautje of een Playstation: de meningen over wat ‘normaal’ is voor Sinterklaascadeaus lopen nogal uiteen. Hoe zorg je ervoor dat je je kind niet teveel verwent met Sinterklaas?
Lees verder onder de advertentie
Het opvallende is, volgens orthopedagoog-generalist Fiona Craenen, dat dat vooral een punt is bij ouders, en niet bij kinderen. “Kinderen zijn op het moment suprême meestal blij met wat ze krijgen.” Niet dat daar volgens haar een normaal in is; die hangt af van de normen en waarden van de ouders – en hun mogelijkheden. Fiona: “Belangrijk is dat je kinderen op voorhand vertelt dat Sinterklaas niet alles kan betalen. Laat je kinderen daarom cadeaus uitzoeken in verschillende prijscategorieën. Nee, natuurlijk krijgen ze niet alles, maar dat is meteen een les omgaan met teleurstellingen.”
Lees verder onder de advertentie
Vast budget
Dat het ene kind nu eenmaal meer krijgt met Sinterklaas dan het andere, is niet te voorkomen, stelt ze. “Blijf daarom bij jezelf, en houd vast aan de afspraken die je hebt gemaakt. Bouw er vooral veel gezelligheid omheen, zodat de cadeaus niet centraal staan.”
Lees verder onder de advertentie
Zelf hanteert ze, met kinderen van zes, tien en twaalf, altijd een vast budget. “En met de kinderen heb ik afgesproken hoe vaak ze hun schoen mogen zetten, en wanneer. Wel zo duidelijk.
Natuurlijk, ook haar kinderen vragen weleens waarom klasgenoten elke dag hun schoen mogen zetten, en zij ‘maar’ twee keer per week. Fiona’s antwoord: “Bij iedereen is het anders, dit is bij ons de afspraak.” Prima te behappen voor kinderen, denkt ze: “In ieder gezin gelden sowieso andere regels.” Een keer spontaan extra schoen zetten, kan altijd nog, vindt ze. “Bedenk vooral: als je je gek laat maken door hoe anderen het doen, is het einde zoek.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.