Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Om een gezonde slaapomgeving voor je kroost te creëeren, is goede ventilatie en frisse lucht in de kinderkamer een must. Maar hoe pak je zoiets aan?
Wij zetten wat tips voor je op een rij:
De vrije doorstroom van lucht in je huis is heel belangrijk, dus houd niet alles de hele dag potdicht. Zet binnendeuren regelmatig tegenover elkaar (op de boven- én benedenverdieping) open. Daarbij moet elke binnendeur genoeg ruimte aan de onderkant hebben, zodat ook hier lucht door kan stromen.
Vooral wanneer de verwarming weer aangaat, daalt de luchtvochtigheid in huis snel. Gevolg: een droge huid, geïrriteerde keel of verkoudheid. Je kunt dit tegengaan door het plaatsen van een luchtbevochtiger in de kinderkamer. Dit apparaat zorgt voor een optimale luchtvochtigheid door lichte nevel te verspreiden in de omgeving. Er bestaan verschillende soorten die speciaal aangepast zijn aan de baby- of kinderkamer. Deze gebruiken geen stoom, maar koud water. Zo kan je kind zich nooit per ongeluk bezeren. Daarnaast zijn de luchtbevochtigers voor op de kamer van je koter stil in gebruik: helemaal fijn.
Planten in huis hebben veel gezondheidsvoordelen. Eén ervan is dat ze de lucht in je huis reinigen: ze zetten CO2 om naar zuurstof. Niet dat je nu de hele kinderkamer vol moet stouwen met verschillende soorten planten (onderzoekers van NASA adviseren om per 180 kubieke meter 15-20 planten te houden – wow…), maar eentje in de hoek is wel zo handig. En ’t ziet er nog leuk uit ook.
Misschien een inkopper, maar zorg er altijd voor dat de kamer van je kind zoveel mogelijk stofvrij is: niet al te veel knuffels of ander spul dat stof aantrekt. En wanneer je de ruimte schoonmaakt, gebruik dan natuurlijke producten als citroen, azijn en zuiveringszout. Schoonmaakmiddelen ruiken misschien wel ‘fris’, maar kunnen stoffen in de lucht brengen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat het weinig zin heeft om het raam slechts een paar uur per dag open te zetten: na een halfuur is de binnenlucht weer net zoals daarvoor (en hopen vocht en stoffen zich weer op in de kamer). Zorg daarom altijd voor open ventilatieroosters in de ramen, ook in de winter. Deze zorgen ervoor dat er toch wat frisse lucht binnenkomt zonder dat je kind een verkoudheid oploopt. Wel heel belangrijk: maak de ventilatieroosters regelmatig schoon. Met een borstel of stofzuiger het opgehoopte stof en vuil verwijderen, is meestal al voldoende. Oh, en zet na het slapen de ramen een halfuur open voor extra frisse lucht.
Welke ramen perfect geschikt zijn voor een kinderkamer? Bij VELUX Nederland weten ze als geen ander hoe je meer licht, lucht en verduistering in huis haalt. Laat je door hen inspireren voor alle ruimtes in huis en bekijk een aantal voorbeelden van kinderkamers waar daglicht en frisse lucht alle ruimte krijgen.